L'ACTOR EN FA 50

Damon, un paio normal amb estrella a Hollywood

L'amic de l'ànima de Ben Affleck i protagonista de les taquilleres sagues d''Ocean's' i de l'agent Jason Bourne és un dels actors més rendibles de Hollywood

zentauroepp55315932 gente matt201008135248

zentauroepp55315932 gente matt201008135248 / Axelle Bauer-Griffin

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de petit, Matt Damon va tenir un somni compartit amb Ben Affleck, el seu parent llunyà, veí de barri, company de l’escola, amic de l’ànima i coguionista de la pel·lícula que els va donar a conèixer el 1997 i per la qual van guanyar l’Oscar al millor guió original, ‘El indomable Will Hunting’. Des d’aleshores fins avui, 8 d’octubre, que celebra el seu 50è aniversari, s’ha convertit en un dels actors més rendibles de Hollywood, amb una carrera plena de triomfssagues taquilleres sense fer excessiu soroll, ja que no se li coneixen escàndols ni titulars per divorcis o nòvies. És un paio normal, tot i que el seu nom estigui gravat al passeig de la Fama des del 2007, el mateix any que la revista ‘People’ el va elegir l’«home més sexi del món, «pel seu físic, el seu sentit de l’humor i la seva humilitat, que arriba a l’ànima».

Amb el seu mig segle a l’esquena manté viu el discret encant d’aquell noi amb serrell i nas arromangat que amagava un geni de les matemàtiques que es debatia entre continuar amb la seva vida de sempre o aprofitar els seus dots intel·lectuals per triomfar, al qual un solitari i bohemi professor (Robin Williams) ajudava a decidir-se.

Nascut a Cambridge (Massachusetts, EUA) el 1970, és fill d’un agent de borsa i d’una professora, el matrimoni dels quals es va dissoldre quan el nen tenia 2 anys. Fins als 8 anys el va criar la seva mare en una comuna ‘hippy’, i després van tornar a la capital, Boston, en una casa a dues cantonades d’Affleck, un cosí de desena generació. Amb ell va estudiar en la Cambridge Rindge and Latin School i va compartir l’anhel de dedicar-se a la interpretació (i en això segueixen, ja que Ridley Scott els ha tornat a unir com a cavaller i escuder a ‘The last duel’, l’estrena de la qual està prevista per a l’any que ve).

Però abans de tot això va passar per Harvard per estudiar Literatura anglesa, on va compartir habitació amb Jason Furman, que va arribar a ser president del Consell d’Assessors Econòmics d’Obama. Precisament l’actor va ser un dels primers a recolzar la candidatura a la Casa Blanca del 44è president dels Estats Units. És un declarat demòcrata i defensor de causes humanitàries: va fundar H2O Africa Foundation i és ambaixador d’Onexone, que ajuda nens amb pocs recursos.

Una carrera imparable

El seu primer tempteig amb el cine va ser als 16, amb un paper gairebé d’extra a la pel·lícula ‘Mystic Pizza’, de Julia Roberts. Un debut tan extraordinari que, quan només li faltaven 12 crèdits, va penjar els estudis i se’n va anar amb el seu col·lega Affleck a Hollywood. I van posar fil a l’agulla amb el guió d’‘El indomable Will Hunting’. De seguida van arribar altres èxits com ‘Salvem el soldat Ryan’ (1998), la saga d’‘Ocean’s’, amb el seu paper del carterista Linus Caldwell (2001, 2004 i 2007), i Jason Bourne, l’agent d’elit de la CIA amnèsic (2002, 2004, 2007 i 2016). També va compartir cartell amb Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson i Mark Wahlberg, a ‘Infiltrats’ (2006), de Martin Scorsese, i va encarnar un exconvicte en un Los Angeles apocalíptic a ‘Elysium’ (2013). Dos anys després, va tornar a repetir paper interestel·lar a ‘Marte’. 

#mattdamon and #chrispratt last night

Una publicació compartida de  Matt Damon (@mattdamonteam) el 

Ha treballat amb actors com George Clooney (‘Suburbicon’, 2017) i directors com Christopher Nolan (‘Interstellar’, 2014), Steven Soderbergh (’Contagi’, 2011), els germans Coen (‘True grit’, 2010), Clint Eastwood (‘Invictus’, 2009) i James Mangold (’Ford vs. Ferrari’, 2019).

En el seu currículum també hi ha la producció, va ser un dels responsables de ‘Manchester frente al mar’ (2016). L’únic que li falta és fer el salt a la direcció. 

Un home familiar

A diferència d’Affleck, moltes vegades a les revistes del cor per la seva calamitosa vida sentimental i els seus problemes amb l’alcoholDamon porta una de tranquil·la i discreta vida familiar amb l’argentina Luciana Barroso, amb qui està casat des del 2005 i amb qui té tres filles: Isabella (2006), Gia (2008) i Stella (2010), a les quals s’uneix Alexia, filla d’una anterior relació de Barroso.

Notícies relacionades

Tot i que mai ha volgut cridar l’atenció, el 2017, en plena eclosió del #MeToo  per l’escàndol del depredador de Hollywood Harvey Weinstein, va fer unes polèmiques declaracions a l’ABC: «Hi ha una diferència entre donar un cop al cul i violar o abús sexual infantil, ¿no? Aquests comportaments necessiten ser confrontats i erradicats, sens dubte, però no haurien de ser barrejats, ¿oi?».

Alyssa Milano Minnie Driver se li van tirar a la jugular per la seva poca sensibilitat cap a les dones, i Damon va recular: «Hauria d’asseure’m al seient del darrere i tancar la boca durant un temps». Just el que sempre havia caracteritzat el paio més corrent de Hollywood.

Temes:

Cine