La Setmana de la Moda de Nova York s'encongeix

Nombroses marques no desfilaran per la crisi sanitària

La Setmana de la Moda de Nova York s'encongeix

Richard Drew

Es llegeix en minuts

El Periódico

El xou de la moda, les desfilades, no vol parar, sobretot en un mes, el de setembre, que és clau per al sector, l’inici d’un nou cicle en circumstàncies normals. Però, ¿podrà continuar? ¿Com, tenint en compte que la pandèmia està capgirant també aquesta indústria? ¿Continuarà interessant veure a la pantalla de l’ordinador o del mòbil col·leccions amb models recorrent una passarel·la on el públic és reduït o simplement no hi és? La Setmana de la Moda de Nova York, la primera de les ‘big four’, les quatre grans cites internacionals, ja que Londres, París i Milà van després, serà clau d’aquí uns dies per veure què passa d’ara endavant. Però a priori, vist el programa, ja es poden anar traient algunes concussions. I la principal és que Nova York també s’ha encongit.

Molts dels grans noms amb projecció internacional han desaparegut del programa.  Aquestes marques capaces de moure famosos, especialistes i un públic desitjós de veure les seves novetats, s’han fet enrere vist l’abast de la crisi sanitària als Estats Units. Marc Jacobs, Ralph Lauren, Michael Kors, Oscar de la Renta, Proenza Schouler, Brandon Maxwell o Prabal Gurung no estaran en un calendari que no durarà una setmana, seran quatre dies, del 13 al 17 de setembre. Tres dies, en realitat, perquè el primer tan sols es presentarà la col·lecció de Jason Wu i es farà una desfilada conjunta de tres dissenyadors emergents englobats en la plataforma Harlem’s Fashion Row. 

Et pot interesar

Amb molta ironia, la periodista de moda de ‘The New York Times’ Vanessa Friedman, citava a Twitter qui sí que farà fins a dues desfilades: Marchesa, la marca de Georgina Chapman, l’exdona de Harvey Weinstein, que va desaparèixer unes temporades del circuit després de l’escàndol sexual i el divorci de l’exproductor, la mateixa que va estar a Barcelona amb la seva col·lecció de núvies. Un altre dels noms coneguts –la llista aquesta vegada és molt ‘local’– que figura en el programa, a més de l’esmentat Jason Wu, és Carolina Herrera. I tancarà la cita el texà Tom Ford. Custo, que com ha explicat en aquest diari en diverses ocasions ja no recordava les vegades que havia desfilat a la ciutat dels gratacels, tampoc hi serà.

El Council of Fashion Designers of America (CFDA, organitzador de la setmana de la moda novaiorquesa oficial i entitat que presideix precisament Tom Ford) ha avançat que les desfilades i les presentacions s’ensenyaran al món de manera virtual, a través de la plataforma digital Runway360, «que permet a les marques la flexibilitat de mostrar les seves col·leccions en una varietat de formats i en un moment més convenients, i que inclou la premsa nacional i internacional, els consumidors i els detallistes, la majoria dels quals no poden viatjar a Nova York actualment», ha informat l’organització a través d’una nota de premsa. Tot i que de moment no s’han especificat quines, asseguren que aquesta edició serà un híbrid entre desfilades presencials i ‘online’, i que recolzaran en el futur aquells dissenyadors i marques que no han pogut arribar a temps per raons tan comprensibles com no poder preparar les col·leccions pel confinament, pel tancament de fronteres o directament per la caiguda de vendes.

Temes:

Moda