PROGRAMA CENSURAT

La sàtira política ja no té lloc a Hong Kong

Després d'una denúncia de la policia retiren el veterà programa 'Headliner' després de 30 anys d'emissió

zentauroepp53950364 gente hong kong retira de la televisi n su polonia debido a 200702142012

zentauroepp53950364 gente hong kong retira de la televisi n su polonia debido a 200702142012

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Un policia en un cubell d’escombraries protagonitza l’última campanya de reclutament a Hong Kong: «¿Vols una feina que t’asseguri una bona salut? ¿Amb la qual puguis aconseguir vestits de protecció abans que els metges que lluiten contra el coronavirus? ¿En la qual puguis tenir rifles, camions amb canons d’aigua i mascaretes antigas? Uneix-te a nosaltres». S’han vist molts gags més salvatges en els 30 anys de ‘Headliner’, la sàtira política de la televisió pública hongkonguesa, el ‘Polònia’ d’allà, però amb aquest gag va abaixar la persiana i es va fondre en negre.

El cos policial el va qualificar d’injuriós i els dirigents televisius van ordenar una investigació que va concloure amb la suspensió indefinida i la retirada d’episodis anteriors del seu canal de Youtube. Potser només va ser una casualitat que, només un dia després, la premsa oficial xinesa revelés els primers detalls de la Llei de Seguretat aprovada aquesta setmana.

‘Headliner’ es va riure de la política abans que arriessin la Union Jack. Es va burlar de Chris Patten, l’últim governador britànic, i la seva publicitat encara presumeix del qualificatiu «vulgar» amb què va pretendre ofendre’ls Tung Chee-hwa, el primer cap de l’Executiu hongkonguès. Abans s’havia rigut de Tiananmen i després del president Xi Jinping amb el personatge del Generalíssim. Xi acabava d’eliminar el límit de dos mandats per grapar-se a la butaca i els guionistes van basar el seu personatge en Yuan Shikai, un militar que va grimpar fins a autocoronar-se emperador el 1914. Durant tres dècades aquest espai va ajuntar davant el televisor els hongkonguesos per la seva voluntat inclusiva, saltant en els seus gags del cantonès local al mandarí i a l’anglès.

Notícies relacionades

Els guionistes s’han rigut tant de la ineptitud i tripijocs dels polítics locals com de la pompa dels de Pequín. En els últims mesos, amb les violentes protestes que van sumir en el caos l’excolònia, molts van lamentar que abandonés el seu humor transversal, a l’escorar-se cap als manifestants i concentrar les seves facècies en la policia. En un episodi, al febrer, es va suggerir que havia fracassat en les seves investigacions sobre les morts classificades com a suïcidis, fent-se ressò de les delirants denúncies dels joves. El cap policial, Chris Tang, va admetre que disfrutava amb el programa, però va denunciar que no reflectia les actituds de tota la societat i emetia informacions errònies que contribuïen a què els ciutadans perdessin la seva confiança en ells.

Horitzó ombrívol

No hi ha gaires precedents al món d’un programa que atiï sense tacte al govern des de la televisió pública. A la RTHK, que estableix als seus estatuts la independència editorial, se l’ha comparat amb freqüència amb la BBC. ‘Headliner’ simbolitzava la rabiosa llibertat d’expressió, així que la seva cancel·lació anticipa un horitzó ombrívol. ‘El Generalíssim’ ha desaparegut de la televisió hongkonguesa com a l’interior va desaparèixer Winnie The Pooh quan els internautes van comparar la seva silueta rabassuda amb la del president xinès. Entre els drets amenaçats dels hongkonguesos ningú ha esmentat encara el del riure.

Temes:

Hong Kong