VA QÜESTIONAR LA CADENA DE CUSTÒDIA DE LES RESTES MORTALS

L'Audiència confirma que Pilar Abel no és filla de Dalí

La demandant haurà de pagar les costes de l'exhumació

lmmarco39978510 files  this file photo taken on june 27  2017 shows spanish 200519185940

lmmarco39978510 files this file photo taken on june 27 2017 shows spanish 200519185940 / LLUIS GENE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Audiència Provincial de Madrid ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per Pilar Abel, veïna de Figueres, en què qüestionava la cadena de custòdia de les restes mortals de Salvador Dalí en el litigi que va emprendre per determinar si l’artista surrealista era el seu pare o no. Abel haurà de pagar els costos de l’exhumació, tot i que hi ha la possibilitat d’un recurs.

Pilar Abel va interposar una demanda de paternitat el 2015, tramitada pel Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid, que va obligar a exhumar les restes mortals del pintor, i que va acabar en la sentència que Pilar Abel no era filla de l’artista empordanès.

Després, Abel va interposar un recurs d’apel·lació davant aquella sentència per demanar la nul·litat de les actuacions des del moment previ a la celebració de vista «per no haver-se donat proves del document acreditatiu de la cadena de custòdia ni practicat prova testifical».

La sentència assenyala que «queda acreditada en les actuacions perfectament» la preservació de la cadena de custòdia, a l’Institut de Medicina Legal de Madrid i després a l’Institut Toxicològic de Barcelona. 

Estableix també que, «si les mostres no haguessin sigut vàlides per estar ja deteriorades pel transcurs del temps, l’Institut Nacional de Toxicologia no hauria pogut emetre un informe en què es confirmés la paternitat biològica reclamada, sinó que hauria manifestat la impossibilitat de dur-lo a terme per aquesta causa», i hauria reclamat als demandants noves mostres.

Notícies relacionades

«Resulta innecessària, tal com la sentència recorreguda argumenta, qualsevol ulterior valoració dels mitjans probatoris», afegeix el text, que veu gratuït, injustificat i mancat de raó de dubtar de la cadena de custòdia en laboratori contrastat amb absolutes garanties d’objectivitat i imparcialitat.

En un comunicat, la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres ha manifestat la seva satisfacció perquè «s’honra» la memòria de Salvador Dalí.