A PARTIR DE DIJOUS

Isabel II es reclourà al castell de Windsor davant de l'avenç del coronavirus

La reina, que a l'abril fa 94 anys, ha triat la seva residència de cap de setmana, al comtat de Berkshire, per aïllar-se fins a Setmana Santa

És la seva mansió preferida des que s'hi va confinar allà de petita per la segona guerra mundial

52822966 60

52822966 60 / KIRSTY WIGGLESWORTH (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reina Isabel II es retirarà durant diverses setmanes al seu castell de Windsor, a uns 40 quilòmetres a l’oest de Londres, a causa del coronavirus, tal com acaba d’anunciar el Palau de Buckingham.

«Com a precaució i per raons pràctiques en les circumstàncies actuals [l’avenç del coronavirus] s’han realitzat una sèrie de canvis a l’agenda de la Reina», explica el palau en un comunicat.

«La reina anirà al castell de Windsor per a Pasqua, des de dijous, 19 de març, una setmana abans de l’esperat. És probable que la reina es quedi allà després de Pasqua», prossegueix el text.

La reina sol passar els caps de setmana al castell de Windsor, al comtat de Berkshire, així com les vacances de Setmana Santa. És de totes les seves residències la seva preferida des que de petita va estar allà confinada a causa de la segona guerra mundial. Per a l’estiu sol preferir Balmoral (Escòcia), i el Nadal el passa a Sandringham.

Emblemàtica fortalesa

Windsor va començar a construir-se al segle XI i, des dels temps d’Enric I d’Anglaterra (segle XII) ha sigut habitat per nombrosos monarques britànics. Es tracta de la segona residència real europea d’ocupació més antiga després del Reial Alcàsser de Sevilla. El castell va resistir als intensos bombardejos de la segona guerra mundial i al gran incendi de 1992, que va devastar gran part de les seves instal·lacions (la restauració va durar cinc anys i va costar 40 milions d’euros). És un complex emmurallat de gairebé cinc hectàrees de jardins i terrenys amb altres residències on resideixen diversos fills de la reina (Andreu i Eduard). Actualment consta d’una plantilla de mig miler de treballadors.

La sobirana, de 93 anys [en fa 94 el mes que ve], ja havia anunciat divendres l’ajornament de diversos compromisos públics planificats en les pròximes setmanes a causa de la pandèmia vinculada al nou coronavirus.

 pandèmia vinculada al nou coronavirus

Aquest dimarts s’han anunciat canvis de programació addicionals després que el govern de Boris Johnson anunciés mesures més estrictes el dia anterior, com limitar el contacte i els viatges «no essencials» als majors de 70. La reina Isabel pot presumir d’una salut de ferro, però a causa de la seva longevitat no es vol córrer riscos.

Les audiències programades per a aquesta setmana al Palau de Buckingham es mantenen, fins dijous, però s’examinarà la conveniència de continuar-les més enllà, segons el comunicat de premsa.

Notícies relacionades

Diversos esdeveniments públics, en els quals la reina o els membres de la família reial havien de participar en els pròxims mesos, han sigut «posposats o cancel·lats», inclosa la missa del Dijous Sant a la Capella de Sant Jordi a Windsor i cinc «festes al jardí».

En l’aire la visita de Naruhito

També s’està estudiant si es manté o no una visita d’Estat de l’emperador Naruhito de Japón i la seva dona, prevista per a la primavera al Regne Unit, la primera des del ‘brexit’ a finals de gener, ha indicat el mateix comunicat.