55 anys després

El cas de l'assassinat a Malcom X és revisat per un fiscal després del documental de Netflix

La revisió es produeix quan Netflix acaba de començar a emetre en la seva plataforma una sèrie documental titulada «¿Quién mató a Malcolm X?»

** FILE ** Malcolm X, the Black Muslim leader, is photographed in New York  on March 5, 1964.  Malcom X was assassinated in 1965 and 32 years later his wife Betty Shabazz was killed in a fire set by their grandson, Malcolm’s namesake.   Ilyasah Shabazz, says she and her five sisters don’t want pity and, in fact, had a sheltered upbringing. Ilyasah says in her new memoir, Growing Up X, that people are surprised when they learn how normal my childhood was, how mainstream and privileged and integrated and utterly American. (AP Photo/Eddie Adams)

** FILE ** Malcolm X, the Black Muslim leader, is photographed in New York on March 5, 1964. Malcom X was assassinated in 1965 and 32 years later his wife Betty Shabazz was killed in a fire set by their grandson, Malcolm’s namesake. Ilyasah Shabazz, says she and her five sisters don’t want pity and, in fact, had a sheltered upbringing. Ilyasah says in her new memoir, Growing Up X, that people are surprised when they learn how normal my childhood was, how mainstream and privileged and integrated and utterly American. (AP Photo/Eddie Adams) / EDDIE ADAMS (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oficina del Fiscal de Districte de Manhattan, Cyrus Vance Jr., va comunicar que està revisant el cas d’assassinat el 1965 de l’activista de drets civils Malcolm X després que una sèrie de documents de Netflix plantegés preguntes sobre dos dels homes condemnats en el cas.

«El fiscal de districte de Manhattan s’ha reunit amb representants del Projecte Innocència i un advocat associat respecte a aquest assumpte», va dir en un comunicat el portaveu de Vance, Danny Frost, que va apuntar que «s’ha determinat que l’oficina del fiscal de districte començarà una revisió preliminar de l’assumpte, que informarà a l’oficina sobre quins passos d’investigació addicionals es poden emprendre».

Malcolm X va ser assassinat mentre pronunciava un discurs a l’Audubon Ballroom del veïnat de Washington Heights / AP

La revisió es produeix quan Netflix acaba de començar a emetre una sèrie documental titulada «¿Quién mató a Malcolm X?».

Un dels fiscals assignats a la revisió és Peter Casolaro, que també va treballar en la investigació que va aclarir el cas dels Cinc de Central Park.

Malcolm X va ser assassinat mentre pronunciava un discurs a l’Audubon Ballroom del veïnat de Washington Heights, al districte novaiorquès de Manhattan, el 21 de febrer de 1965.

Aproximadament un any abans del seu assassinat, Malcolm X havia abandonat la Nació de l’Islam, fet que va provocar amenaces de mort de membres de la comunitat.

Tres homes van ser acusats del seu assassinat: Mujahid Abdul Halim (també conegut com a Talmadge Hayer o Thomas Hagan), Muhammad Abdul Aziz (també conegut com a Norman 3 X Butler) i Khalil Islam (també conegut com a Thomas 15 X Johnson). Tots ells van ser condemnats a cadena perpètua.

Si bé Halim va dir que va estar involucrat en el complot per matar Malcolm X, afirma que Aziz i Islam eren innocents. Aziz, de 81 anys, va ser posat en llibertat condicional el 1985 i ha mantingut la seva innocència. Islam va morir el 2009 i també va dir que no hi estava involucrat.

Notícies relacionades

La sèrie de Netflix «¿Quién mató a Malcolm X?» se centra en les coartades d’Aziz i l’Islam.

Segons la cadena de televisió CNN, Aziz afirma que era a casa cuidant-se de la seva cama lesionada la nit de l’assassinat de Malcolm X.