Final NFL

Shakira i Jennifer Lopez enlluernen amb el seu poder llatí a la Superbowl

En el famós espectacle de la mitja part, a més d'aquestes estrelles mundials també van participar-hi els reguetoners J Balvin i Bad Bunny

20200203 472350 shakirajlosuperbowle 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jennifer Lopez i Shakira van presumir d'orgull llatí en un trepidant espectacle en l'entretemps del principal esdeveniment esportiu dels Estats Units, una Superbowl més hispana que mai amb la participació especial de les estrelles de la música urbana J Balvin i Bad Bunny.

A més, Emme Muñiz, filla de Jennifer Lopez i Marc Anthony, va fer el seu  debut mundial com a cantant, al liderar un cor de nens vestits de blanc, mentre Shakira li tocava la bateria i la seva mare l'acompanyava amb una capa que inicialment semblava ser de la bandera nord-americana i va acabar convertint-se en la de Puerto Rico, d'on són els quatre avis de la nena.

Sabor llatí

L'espectacle de 12 minuts va ser exactament el que les dues artistes havien promès, una celebració de la cultura llatina i un missatge d'unitat i d'esperança a la infància, en especial als nens de les minories ètniques i demogràfiques als Estats Units, que aquesta setmana engega un polaritzat procés electoral per escollir el pròxim president el pròxim 3 de novembre.

Justament en aquesta  Superbowl l'actual mandatari nord-americà, Donald Trump, es va convertir en el primer president en exercici en comprar espai publicitari per a la seva campanya proselitista en una final de la lliga de futbol americà (NFL), que es calcula va ser vista per prop de 100 milions de persones. El seu anunci de 30 segons de durada li hauria costat uns 10 milions de dòlars.

Els polítics aprofiten

No obstant, Donald Trump va estar absent, tot i que era a la seva mansió a la veïna ciutat floridana de West Palm Beach, potser per evitar la possibilitat de ser esbroncat tal com va passar en el cinquè partit de la final de la lliga de beisbol l'octubre passat.

L'exalcalde de Nova York i multimilionari  Michael Bloomberg, precandidat pel Partit Demòcrata, va ser l'altre polític que va aprofitar per presentar-se davant de la milionària audiència de l'esdeveniment esportiu amb un caríssim anunci.

Tot i que els  anuncis comercials solen ser la part més comentada de la Superbowl, fins i tot per sobre del resultat esportiu, a les xarxes socials les líders de les tendències van ser les estrelles del mig temps.

L'espectacle musical

El xou el va començar Shakira, que vestida de vermell es va passejar per alguns dels seus principals èxits. La cantautora colombiana va compartir l'escenari amb l'artista urbà Bad Bunny. Va tocar la guitarra i va ballar la seva ja coneguda dansa del ventre i, tot i que va inserir alguns segments en espanyol, la majoria del seu espectacle va ser en anglès.

Jennifer Lopez, per la seva part, va fer una versió actualitzada del seu xou dels últims anys, amb l'addició d' un tub de 'striptease', que va manejar al seu aire demostrant que ha mantingut l'entrenament a què es va sotmetre per a la seva pel·lícula 'Hustlers'.

El seu convidat va ser el reguetoner J Balvin, que va cantar un segment del seu èxit 'Mi gente'. Així, Shakira va cantar amb un porto-riqueny i López amb un colombià. Un missatge més d'unió i compenetració entre els llatins. Van ballar i van cantar salsa, cúmbia, merengue i reggaeton.

Les dues artistes llatines  van acabar cantant juntes 'Waka Waka', la cançó oficial del Mundial de Sud-àfrica del 2010, enfundades totes dues en sexis 'bodies' metàl·lics, cabelleres arrissades i al vent, i es van acomiadar amb un sonor «Gracias» i «Thank you», en una altra mostra de la cada vegada més presència de la comunitat llatina als EUA.

Tota una festa

La festa havia començat al migdia. Els carrers al voltant al Hard Rock Stadium, situat al nord de Miami, s'havien omplert de seguidors dels dos equips finalistes, els 49ers de San Francisco i els Chiefs de Kansas City, que al descans del partit estaven igualats a 10 punts.

Una vegada que es van obrir les portes, les 65.000 persones que havien pagat un mínim de 2.000 dòlars per entrada van omplir els espais socials de l'estadi, on s'oferien espectacles amb artistes que anaven des de Pitbull, orquestres de salsa, soul, rock i fins a batucada.

Notícies relacionades

Rius de seguidors, vestits de vermell, el color dels dos partits, van fer llargues files per adquirir menjar, principalment llatina: arepas, empanades, croquetes, xurros, tacos i dulce de leche, entre molts d'altres. La majoria provava aquests aliments per primera vegada.

Abans de començar el partit, Demi Lovato eva emocionar amb la seva interpretació de l'himne dels Estats Units. La cantautora nord-americana d'origen mexicà va demostrar un rang vocal extraordinari i un control impecable i va ser aplaudida amb vigor minuts després que es retés homenatge al basquetbolista Kobe Bryant, la seva filla Gianna, de 13 anys, i les altres set persones mortes a bord del seu helicòpter diumenge passat a Los Angeles.