regne unit

La reina Isabel II i la família reial, furiosos amb Enric i Meghan

La parella va anunciar la seva retirada de les funcions com a membres de la reialesa britànica sense advertir-ho a la sobirana

lmmarco50772556 britain s queen elizabeth ii talks with volunteers and worke191106202538

lmmarco50772556 britain s queen elizabeth ii talks with volunteers and worke191106202538 / RICHARD POHLE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Isabel II està «furiosa» i la família reial se sent «ferida», per l’anunci del príncep Enric i la seva dona Meghan de deixar les seves funcions oficials com a membres de la reialesa britànica. Fonts del Palau de Buckingham han deixat clar que els ducs de Sussex van revelar públicament la seva marxa ahir, sense consultar-ho ni advertir-ho a la sobirana, al príncep Carles o al príncep Guillem. Tots s’haurien assabentat de la decisió quan la notícia va saltar a les cadenes de televisió. Les mateixes fonts afirmen que fa una setmana hi havia hagut converses sobre el futur del net de la reina i la seva dona, però les discussions es trobaven encara en una etapa inicial. La parella ha optat per actuar pel seu compte, amb un anunci «personal», que no havia sigut aprovat pel Palau.

La història es repeteix

Notícies relacionades

La renúncia d’Enric i Meghan a continuar jugant un paper de primer ordre a la família reial ha provocat una autèntica commoció. En el comunicat difós pel Palau de Buckingham dues hores després de l’anunci s’afirma que hauria sigut «desitjable que les coses s’haguessin fet d’una altra manera» i la decisió crea «problemes complicats» que es resoldran en molt temps. La intenció del matrimoni és «treballar per ser financerament independents» i dividir el seu temps «entre Amèrica del Nord i el Regne Unit». Cap d’aquests passos serà fàcil per a dues persones que són celebritats globals. Trencar amb les regles de forma tan taxativa, pot convertir-los en «empestats» a la premsa i en cercles reals. Aquesta notícia s’ha comparat amb la renúncia al tron d’Enric VIII, quan va abdicar del tron per casar-se amb l’americana divorciada Wallis Simpson. La història es repeteix. En aquest cas no hi ha pel mig una crisi constitucional, però el sotrac arriba en un moment delicat.

Pèrdua del control

La sortida dels ducs de Sussex de la ‘Firma’, és un gran cop per a la monarca de 93 anys, després de mesos de crisi que encara no s’han acabat, amb un altre dels ‘royals’. El seu fill, el príncep Andreu, està implicat en l’escàndol del multimilionari pederasta, Jeffrey Epstein i després d’una catastròfica entrevista a la BBC, ha sigut retirat de les seves funcions en la família reial. Als Estats Units, l’FBI continua les investigacions sobre els abusos sexuals a menors d’Epstein i el duc de York, que ha sigut acusat directament per una de les víctimes, podria ser interrogat oficialment. El cert és que la sobirana ha perdut el control de la família, en la qual cadascú va a la seva.