ACTE SOCIAL TENS ENTORN D'UN NOBEL

Morgana Vargas Llosa, Isabel Preysler i Tamara Falcó s'ignoren

La filla de l'escriptor i les dues 'socialités' van evitar per tots els mitjans posar juntes en la presentació de 'Tiempos recios'

lmmarco50635801 madrid  spain   october 28   l r  mario vargas llosa  isabel191029140631

lmmarco50635801 madrid spain october 28 l r mario vargas llosa isabel191029140631 / Carlos R Alvarez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mario Vargas Llosa, premi Nobel de literatura, va presentar aquest dilluns a la Casa d’Amèrica de Madrid ‘Tiempos recios’, la seva última novel·la, en què narra les conspiracions polítiques del Carib i l’Amèrica Central en el marc de la guerra freda. L’escriptor peruà, de 83 anys, que camina amb l’ajuda d’un bastó, va estar acompanyat en la presentació de la seva parella, Isabel Preysler, amb un vestit blanc i negre. També hi va ser una de les seves filles, la fotògrafa Morgana Vargas Llosa, filla de la seva exdona Patricia Llosa. A l’acte també hi va acudir la filla d’Isabel Preysler, Tamara Falcó, amb els cabells recollits i vestida amb una espectacular granota negra amb un estampat floral en tons liles i vermellosos. 

Això sí, la primogènita de l’escriptor i la seva nova família van evitar tant sí com no posar junts. Morgana va ser tota la nit acompanyada, entre altres persones, del cantant Joaquín Sabina. A l’acte també hi van acudir el presentador i exministre de Cultura Màxim Huerta, l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, l’exalcaldessa Ana Botella i la regidora de Cultura, Turisme i Esport de Madrid, Andrea Levy, que en el seu Twitter recollia una frase de Llosa: «Les novel·les completen la història». 

Aquesta ficció va néixer, segons va revelar Vargas Llosa, d’un viatge a la República Dominica en què es va trobar l’escriptor Toni Raful, qui li va suggerir que tenia una història perquè escrigués, un comentari que el Nobel, va assegurar, «no sol agradar als escriptors».

Seguint la línia de ‘La fiesta del chivo’

Notícies relacionades

A partir d’aquesta conversa va començar a investigar sobre l’«efímer govern» de Jacobo Árbenz, l’assassinat de Castrillo Armas i la implicació de Leónidas Trujillo, personatge principal de la seva exitosa ‘La fiesta del chivo’, publicada l’any 2000. El llibre relata així la trama que va tenir lloc a la Guatemala de 1954, quan el coronel Carlos Castillo Armas, avalat pels Estats Units, va donar un cop d’Estat que va acabar amb el govern progressista de Jacobo Árbenz i també amb la seva pròpia vida.

L’escriptor va aclarir que alguns dels personatges són producte de la ficció i d’altres han sigut disfressats i desfigurats per fer-los encaixar millor amb la narració. ‘Tiempos recios’ s’ha llançat de manera simultània a vint països de parla hispana, amb una tirada inicial de 180.000 exemplars.