#METOO

Retirat el càrrec d'«assalt indecent» contra Kevin Spacey

La negativa de la suposada víctima a continuar declarant obliga la fiscalia a tancar el cas a Nantucket

Era l'únic procés penal obert, tot i que altres denúncies, més de 20, estan sota investigació

20190718 446248 spaceye 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

L’únic  cas penal obert contra Kevin Spacey, que des de l’esclat del #MeToo més de dues desenes d’homes joves han acusatd’abusos i altres conductes sexuals inapropiades, s’ha enfonsat com un castell de cartes. La fiscalia que dirigia des de desembre del 2018 el cas al Tribunal de Districte de Nantucket (Massachussetts) va retirar dimecres el càrrec d’“assalt indecent” amb què havia imputat l’oscaritzat protagonista d’'American Beauty, de 59 anys.

La decisió s’esperava des de la setmana passada, quan la viabilitat del cas va quedar en dubte al negar-se a continuar declarant el jove que va acusar Spacey d’haver-lo emborratxat i tocat els genitals el 2016 en un restaurant on ell, que llavors tenia 18 anys, era cambrer. En l’arrel del seu silenci hi havia la desaparició del seu telèfon mòbil, del qual la defensa de Spacey sospita que el jove o la seva família van esborrar imatges i missatges que podrien haver contribuït a exonerar l’actor, que defensa que l’únic que va passar entre tots dos va ser un “flirteig consensuat”.

La mare de l’acusador, una antiga presentadora de televisió de Boston, ha reconegut que va esborrar imatges enutjoses del telèfon del seu fill abans de donar-l’hi a la policia però ha assegurat que no estaven vinculades a l’incident. Tot i que la policia va tornar el mòbil al pare, la família diu que no ho troba.

“Indisponibilitat del testimoni”

Notícies relacionades

Quan durant el judici l’advocat de Spacey, Alan Jackson, va recordar al jove que la manipulació de proves és un crim aquest va decidir acollir-se a la cinquena esmena, que permet no declarar per no incriminar-se. Uns dies abans ja havia retirat una demanda civil, només sis dies després de presentar-la. I el jutge que ha presidit el cas penal va qüestionar llavors que la fiscalia pogués prosseguir, cosa que s’ha confirmat dimecres, quan la fiscalia va explicar la retirada dels càrrecs “a causa de la indisponibilitat del testimoni de l’acusació”.

Spacey, que va perdre el seu paper a ‘House of Cards’, va ser esborrat i reemplaçats a la pel·lícula ‘Todo el dinero del mundo’ quan van començar les denúncies i no ha tornat a treballar; queda lliure, tot i que sigui de moment, de processos penals. Són, no obstant, més de dues desenes d’homes i joves els que l’hanacusat  tant als Estats Units com a Londres. A la capital britànica, 20 persones que van treballar al teatre Old Vic, del qual va ser director artístic 11 anys, han denunciat el seu comportament i algunes d’aquestes denúncies estan sent investigades.