PER LA SEVA COL·LECCIÓ RESORT 2020

Mèxic acusa Carolina Herrera d'"apropiació cultural"

La Secretaria de Cultura exigeix en una carta a la dissenyadora veneçolana una explicació per l'ús de dissenys de pobles originaris

2de6fb6a-c506-4ed0-b246-f286bc59350f-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Mèxic està molest amb la firma Carolina Herrera. Alguns models de la seva nova col·lecció Resort 2020 recorden molt els vestits típics d’alguns pobles mexicans, de manera que l’Executiu d’esquerresd’Andrés Manuel López Obrador acusa la firma, i el seu dissenyador, el jove Wes Gordon, d’"apropiació cultural".  

La secretària [ministra] de Cultura del país, Alejandra Frausto, va enviar aquest dilluns una carta de reclamació dirigida a Gordon i a Carolina Herrera. Frausto hi assegura que alguns dels estampats utilitzats a la col·lecció formen part de la tradició tèxtil de pobles de regions específiques de Mèxic. El Govern demana a Herrera que expliqui "públicament" per què han utilitzat elements culturals "l’origen dels quals està plenament fonamentat". A més, sol·licita a la firma que aclareixi si les comunitats portadores d’aquestes vestimentes es beneficien de les vendes de la col·lecció.

Notícies relacionades

El jove dissenyador Wes Gordon fa un any que treballa com a director creatiu de Carolina Herrera, la dissenyadora i empresària veneçolana que es va retirar de les passarel·les el febrer de l’any passat i que es manté com a ambaixadora de la firma, que de moment no s’ha pronunciat. 'Vogue' assenyala que la col·lecció està inspirada en l’“alegria de viure” de l’Amèrica Llatina i la defineix com a “juvenil, fresca i fidel a les arrels de la marca”.

No és la primera vegada que Mèxic viu una polèmica similar per la utilització de dissenys de pobles indígenes en col·leccions de moda. Zara també ha sigut acusada de plagi diverses vegades per l’ús de dissenys artesanals i estampats propis de pobles mexicans. El Govern de Morena prepara una estratègia legislativa perquè casos com els d’Herrera i Zara siguin els últims. Les autoritats volen que els dissenyadors demanin permís i que firmin convenis amb els dissenyadors que pretenguin utilitzar els seus dissenys.