ESCRIT

El fiscal demana tres anys de presó per a Borja Thyssen i Blanca Cuesta

Els acusa d'un frau a Hisenda de 336.417 euros

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia demana tres anys de presó per a Borja Thyssen-Bornemisza i la mateixa pena per a la seva dona, Blanca Cuesta, per defraudar a Hisenda 336.417 euros corresponents a l’exercici fiscal del 2010.

En el seu escrit d’acusació la Fiscalia sol·licita a més que paguin una multa d’un milió d’euros cada un per un delicte contra la hisenda pública.

Relata que el 26 de febrer del 2010 va tenir lloc la venda de les participacions de Cas Capetó SL per Borja Thyssen (titular del 50%), Blanca Cuesta (40%) i la societat Caribean Breeze SL (10%) a les holandeses Princess Four BV, Hermosa Beach Holding BV i Martínez Investments B.V.

Sense activitat econòmica

La fiscalia explica que l’actiu de Cas Capetó SL estava constituït fonamentalment per una casa a Eivissa, que no tenia personal contractat i ni cap activitat econòmica, i que el preu total abonat per l’esmentada operació va ascendir a 9.700.000 euros, que van ser ingressats en el compte bancari del que era titular, Borja Thyssen-Bornemisza.

El Ministeri Públic explica que els dos acusats van presentar la declaració de l’impost de la renda corresponent a l’exercici 2010 en la seva modalitat de tributació conjunta. Afegeix que van declarar un guany patrimonial de 2.206.527 euros per la venda de les participacions de Cas Capetó SL quan el guany real va ascendir a 3.792.564 euros, per la qual cosa "van ocultar a la Hisenda Pública la quantitat de 1.586.037 euros".

Segons la fiscalia, el guany patrimonial que els acusats van ocultar procedeix també de la venda de participacions realitzada a través de Caribean Breeze SL, que en realitat es tracta d’una "operació simulada". Assenyala que aquesta "societat inactiva" va ser interposada pels acusats en el moment de l’adquisició de les participacions socials de Cas Capetó SL duta a terme en virtut d’escriptura pública de data 14 de desembre del 2005, simulant l’adquisició del 10% de les participacions d’aquesta última empresa per Caribean Breeze SL. "Així, mentre Borja Thyssen en va adquirir formalment només un 50% Blanca Cuesta va aconseguir un 40%", concreta la fiscalia.

Negoci jurídic simulat

El fiscal recalca que "l’adquisició de les participacions socials de Cas Capetó d’aquesta manera va constituir un negoci jurídic simulat, sent el veritable negoci volgut per les parts l’adquisició per Borja Thyssen del 57% d’aquesta mercantil i per part de Blanca Cuesta el 43% restant". Insisteix que cap dels dos acusats ho va tributar en la seva declaració de la renda de l’exercici 2010 "guiats per un ànim d’obtenir un benefici fiscal il·lícit".

Notícies relacionades

El fiscal remarca que Borja Thyssen va realitzar transferència a Cas Capetó, però a continuació va rebre una sèrie de béns i serveis que haurien d’haver tributat com a retribució en espècie, "cosa que no va fer". Sobre això fa referència als "consums inherents a l’ús de la vivenda titularitat de Cas Capetó SL, l’adquisició de mobiliari i les instal·lacions tècniques i fins i tot la seguretat privada dels acusats i els seus fills", afegeix.

Per la fiscalia, no es pot acceptar que la quantitat de 1.305.308 euros constitueixi un crèdit del qual manifestava ser titular Borja Thyssen davant la societat, sinó un preu més elevat per la venda de les participacions de Cas Capetó SL. Conclou que tenint en compte el preu d’adquisició de la societat i el de transmissió i les despeses associades, el guany patrimonial obtingut en l’exercici del 2010 no declarat pels acusats ascendeix a 1.586.037 euros i la quota defraudada ascendeix a 336.417 euros. 

Temes:

Frau fiscal