OPERACIÓ VARSITY BLUES

Felicity Huffman i Lori Loughlin, enxampades en l'escàndol de suborns per entrar en universitats d'elit

Les actrius de 'Mujeres desesperadas' i 'Padres forzosos' estan entre els 50 inculpats per pagar milions perquè els seus fills entressin a Yale, Georgetown i Stanford

2fda62ee-83d0-4863-9af6-9297b5b6b4e5-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Prop de 50 persones, entre elles les actrius Felicity Huffman (Mujeres desesperadas) i Lori Loughlin (Padres forzosos), han sigut detingudes per l’últim gran escàndol que sacseja els Estats Units. Es tracta del fraumés gran en les admissions d’universitats d’elit com Yale, Georgetown i Stanford que mai havia destapat el Departament de Justícia. En aquesta conspiració mafiosa per ajudar els nord-americans més rics a ficar els seus fills en els millors centres del país estan implicats, a més de les esmentades actrius de Hollywood, coneguts empresaris, així com diversos entrenadors. Segons l’FBI, es tracta d’una estafa de 25 milions de dòlars.

La policia federal li ha posat humor i ha denominat l’operació Varsity Blues, per la pel·lícula traduïda aquí com aJuego de campeones (1999), en què un jove estudiant de secundària ho donava tot a l’equip de futbol americà del seu institut a Texas per poder entrar en una universitat de prestigi i forjar-se així un futur. Just el contrari de la xarxa que han desemmascarat aquí.

Resulta que en aquesta trama els pares van arribar a pagar fins a 6,5 milions de dòlars perquè els seus fills entressin sense més mèrits a Georgetown, Yale, Ucla o Stanford.   

El frau va començar el 2011, en una petita empresa de preparació universitària amb seu a Newport Beach, Califòrnia, segons ha explicat el fiscal general del districte de Massachusetts, Andrew Lelling. Es va basar en suborns a entrenadors, examinats falsos i fins i tot fotos manipulades que tergiversen els aspirants no atlètics com a competidors d’elit per obtenir admissions per als fills de pares rics.

"Van fer trampes"

"Aquests pares són un exemple de riquesa i privilegis", ha assegurat el fiscal, que ha afegit que van conspirar per ajudar els seus fills a "fer trampes". "Per cada estudiant admès per frau, un estudiant honest i genuïnament talentós va ser rebutjat", ha lamentat Lelling.

William Rick, de 58 anys, és la persona central en aquesta trama. Aquest dimarts s’ha declarat culpable dels càrrecs d’executar el pla a través del seu Edge College & Career Network, una organització sense ànim de lucre que ajudava els fills dels seus clients, mitjançant el pagament de 100.000 a 2,5 milions de dòlars, a ingressar en una universitat d’elit. Els diners s’emmascaraven després com a aportacions a la beneficència.

Singer s’ha declarat culpable dels càrrecs de crim organitzat, blanqueig de diners i l’obstrucció de la justícia. "I això va passar amb molta freqüència", ha explicat.

L’actriu Felicity Huffman, esperant per declarar davant del jutge, pel cas de suborns a universitats d’elit. / efe / etienne laurent

Investigat l’actor William H. Macy

L’actriu de Mujeres desesperadas ha anat a declarar aquest dimarts vestida amb una jaqueta fosca, ulleres de sol i una descurada cua. Huffman ho va fer juntament amb 20 acusats més a la cort de Los Angeles. El marit de Huffman, el també actor William H. Macy, conegut pels seus papers en pel·lícules com Fargo i l’exitosa sèrie de televisió Shameless, estava assegut a la primera fila del jutjat amb un abric suèter gris.

El jutge magistrat Alexander MacKinnon va ordenar l’alliberament de Huffman amb una fiança de 250.000 dòlars abans de la seva pròxima declaració, el pròxim 29 de març a Boston.

Notícies relacionades

Macy no ha sigut acusat en el cas, tot i que també se l’investiga.

L’actriu de Padres forzosos Lori Loughlin també està acusada en la trama. El seu marit, Mossimo Giannulli, és un dissenyador de moda conegut per la seva marca Mossimo, i se’l va poder veure en el judici vestit amb una dessuadora amb caputxa i els cabells molt curts. Va ser alliberat després de pagar un milió de dòlars.