ÚLTIMA VOLUNTAT

Lagerfeld serà incinerat i no hi haurà funeral, com era el seu desig

Les seves cendres s'uniran a les de la seva mare i a les del gran amor de la seva vida, Jacques de Bascher

lmmarco47032524 a woman watches flowers at the entrance of chanel headquarte190220175250

lmmarco47032524 a woman watches flowers at the entrance of chanel headquarte190220175250 / Christophe Ena

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

No hi haurà dames de negre plorant la seva pèrdua. Ni circ mediàtic. Karld Lagerfeld tenia fins i tot pensat un final sense homenatges. Així ho ha confirmat un portaveu de la casa Chanel a l’agència de notícies France Presse. "Els seus desitjos seran respectats", han assegurat.

L’anomenat ‘kàiser’ de la moda havia indicat diverses vegades en entrevistes que volia ser incinerat. Així que les seves cendres s’uniran a les de la seva mare i a una part de les de Jacques de Bascher, el dandi que va ser el gran amor de la seva vida, fins que es va morir de sida el 1989. L’altra meitat de les cendres serà entregada a la família de Bascher en una urna creada especialment per a això, tal com ha recollit el diari francès 'Le Monde'. Aquestes cendres "estan un un lloc secret", va revelar Karl Lagerfeld a Marie Ottavi a la biografia 'Jacques de Bascher, dandy en la sombra', publicada el 2017. "Un dia s’hi afegiran les meves", va confessar.

Notícies relacionades

En una de les seves últimes entrevistes, l’abril de 2018, afirmava: "He demanat que m’incinerin i que dispersin les meves cendres amb les de la meva mare... i amb les de Choupette, si mor abans que jo", deia amb referència a la seva cèlebre gata. L’últim dels gegants de l’alta costura, que va estar al capdavant de Chanel 35 anys, justificava el seu rebuig de ser enterrat, el 2015, en un programa de la televisió francesa: "Em sembla horrible. Només vull desaparèixer, com els animals a la selva verge. És horrible carregar la gent amb les seves restes".

Tot i que odiava la simple idea dels homenatges, els missatges honorant la seva memòria es multipliquen a tot el món. Avui a Londres s’ha guardat un minut de silenci. I el mateix passarà demà a Milà, on es presenta la seva última col·lecció per a Fendi.