PROPOSTA DELS EUA

El xef José Andrés, nominat al Nobel de la pau

Un congressista demòcrata dels EUA presenta el cuiner espanyol com a candidat a l'edició del 2019

zentauroepp32553970 jose andres181127102753

zentauroepp32553970 jose andres181127102753 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El xef José Andrés és l’home de les constants proeses. Un asturià forjat a les cuines catalanes que va aixecar un imperi culinari als Estats Units a mesura que es feia un nom al país, primer com a rostre televisiu, després com a defensor dels drets dels immigrants i ara com a activista humanitari capaç d’alimentar milions de persones condemnades a la indigència per les catàstrofes naturals. Després de ser triat aquest mateix any com una de les 100 persones més influents del món per la revista ‘Time’ i rebre el guardó de la prestigiosa James Beard Foundation a l’humanitari de l’any per la seva tasca a Puerto Rico, Andrés tancarà el 2018 amb una nominació per al Nobel de la pau, una altra fita en la carrera del polivalent xef espanyol.

Andrés ha sigut nominat pel congressista de Maryland, John Delaney, segons ha confirmat aquest últim a ‘The Washington Post’. Ho ha fet en una carta enviada al comitè noruec del Nobel, en què lloa el compromís social del cuiner per aportar solucions creatives a les crisis creades pels desastres naturals. “Gràcies a la feina d’Andrés, milions de persones han sigut alimentades. Aquesta és la necessitat humana més bàsica i Andrés ha demostrat ser una figura de talla mundial en aquest àmbit humanitari”, diu la missiva de Delaney, que ja ha anunciat la seva candidatura a la presidència el 2020. “Amb un increïble esperit i una ment innovadora, Andrés està resolent un dels problemes més antics del món i aportant als líders mundials un nou full de ruta per oferir en el futur una ajuda més efectiva en el context de les catàstrofes”.

Des que va fundar la World Central Kitchen el 2010 per respondre al terratrèmol d’Haití, Andrés ha incrementat el seu perfil com a activista humanitari. I ho ha fet d’una manera que ha posat en evidència organitzacions molt més veteranes i riques en recursos com la Creu Roja o la Salvation Army. A Puerto Rico, amb l’ajuda de voluntaris locals i els productes que principalment va trobar a l’illa després del’huracà ‘María’, va establir una xarxa de cuines, cadenes de subministraments i serveis d’entrega que va ser capaç de servir més de tres milions de racions de menjar. Des d’arròs amb pollastre fins a entrepans, més del que va aconseguir cap altra organització humanitària.

Notícies relacionades

Des d’aleshores ha repetit el model en altres regions devastades per la natura, des de Florida fins a Carolina del Nord passant per Guatemala. El recent pont del Dia d’Acció de Gràcies el va passar a Califòrnia atenent els desplaçats pel devastador incendi ‘Camp Fire’. Davant de la nominació al Nobel, Andrés li ha tret importància. “Nominen a qualsevol”,va dir a ‘The Washington Post’ abans de reflexionar sobre la creixent rellevància de l’alimentació en tots els àmbits de la vida pública. “El que estem veient al final és que el menjar té un impacte cada vegada més gran”, va dir el cuiner.  

D’acord amb les regles del Nobel, només certes persones poden presentar candidatures, una prerrogativa que posen a l’abast d’acadèmics, legisladors, ministres o antics receptors del premi. El 2018 es van presentar 331 candidatures, repartides entre 216 individus i 115 organitzacions, la segona xifra de nominats més alta en la història del guardó. José Andrés competirà en l’edició del 2019. 

Temes:

José Andrés