Polèmica

Aina Clotet replica a Leticia Dolera: "Vaig assumir que una sèrie feminista no m'exclouria per estar embarassada"

L'actriu respon a la directora després que aquesta en prescindís en el rodatge de la seva sèrie per a Movistar+

Aina Clotet.

Aina Clotet. / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La setmana passada, la notícia que Leticia Dolera havia prescindit d’Aina Clotet com a protagonista en la seva nova sèrie per a Movistar+, 'Déjate llevar' al saber que estava embarassada va desencadenar una allau de crítiques. La directora de la ficció es va justificar assegurant que van intentar reajustar el personatge però que va ser "impossible", ja que la seva trama principal tenia a veure "amb la reconnexió amb la seva sexualitat i la seva sensualitat i que, al primer capítol, es pren la píndola a l’esquena del seu marit per no quedar-se embarassada".

"Em va fer pena que no pogués fer-lo", va assegurar llavors Dolera, que fins i tot va parlar d’un problema amb el vestuari que havia de portar Clotet, que havia de ser cada vegada més ajustat d’acord al canvi d’actitud que experimenta el personatge. Un personatge que, finalment, ha acabat realitzant Celia Freijeiro ('Pelotas', 'Seis hermanas’, 'Servir y proteger').

Però aquest mateix matí, Aina Clotet ha respost a Dolera, una abanderada de la lluita contra el masclisme, a través d’un extens comunicat a les xarxes socials, en què explica com va viure ella "aquesta dura experiència": assegura que va plantejar alternatives per seguir en el rodatge (com dobles de nu o ajustar plans), desmenteix algunes de les declaracions de la directora de la sèrie i assegura que aquesta va esgrimir un problema amb la pòlissa de l’assegurança, "que estableix un cost altíssim per cobrir qualsevol problema derivat de l’embaràs".

"Vaig assumir que la producció d’una sèrie marcadament feminista i que planteja la dificultat de ser dona i mare en aquesta societat consideraria totes les opcions per no excloure’m només per estar embarassada", afirma Clotet en el text. "Cap dona hauria de veure’s en la necessitat d’amagar una cosa així per protegir la seva carrera professional", afegeix l’actriu.

Relat cronològic

Clotet fa un relat cronològic de com va anar tot el procés des que, a començaments de juliol, va descobrir que estava embarassada de quatre setmanes, una cosa que va comunicar "immediatament" a la directora de la sèrie, "perquè es pugui plantejar l’organització del rodatge".

"Començava a rodar estant de poc més de tres mesos i mig [no entre 4 o 6 mesos, com s’ha publicat], per això vaig entendre que, amb una planificació adaptada, podria rodar la majoria de les escenes abans que el meu embaràs fos perceptible. Si arribat el moment en què l’embaràs fos visible quedessin escenes pendents de rodar, entenia que es podia recórrer a qualsevol de les tècniques que utilitzem de forma habitual en aquestes circumstàncies, com adaptar el vestuari, ajustar plans de càmera, suggerir que el personatge, que ja és mare de dues nenes, no necessita tenir una panxa completament plana, utilitzar dobles de nu puntuals, etc. I així ho vaig proposar", explica Clotet.

"Al cap de dos dies de comunicar la notícia, la directora m’informa telefònicament que no creu que puguin comptar amb mi perquè hi ha un problema amb la pòlissa de l’assegurança, que estableix un cost altíssim per cobrir qualsevol problema derivat de l’embaràs i que a més veuen complicat canviar el pla de rodatge", continua.

Reducció de salari

A més de denunciar que la productora de la sèrie no va informar la plataforma Movistar+ de la situació, l’actriu afirma que fins i tot va optar per reduir-se el salari. "Atès que el meu interès i compromís amb aquesta sèrie era absolut i entenent que part del problema residia en un motiu econòmic [canviar el pla de rodatge pot suposar un augment pressupostari], vaig posar a disposició el meu salari per cobrir qualsevol cost addicional que el meu embaràs pogués suposar a la producció".

També desmenteix que es negués a interpretar el personatge de capítol que després li van oferir a la sèrie "pel fet de ser un personatge menor, com s’ha fet entendre públicament, sinó per la gran sensació de desprotecció que havia sentit durant tot el procés".

Una altra feina perduda

Notícies relacionades

"Soc plenament conscient de l’enorme pressió que comporta dirigir i produir un projecte com aquest. Però, d’altra banda, crec que és necessari mostrar l’altra cara de la moneda, la de la pressió que té la dona que es queda embarassada i ha de decidir si amaga l’embaràs per conservar la feina o ho explica per afavorir l’organització, arriscant-se a perdre-la. Jo vaig optar per dir-ho per lleialtat al projecte i vaig perdre una feina important per a mi, així com una altra feina que vaig rebutjar per formar part d’aques", afirma Clotet.

"Crec, ferventment, que cap dona s’hauria de veure en la necessitat d’amagar una cosa així per protegir la seva carrera professional i sento que és compromís de totes i tots lluitar per una societat justa i equitativa, que no redueixi les oportunitats de les dones en moments tan crucials com l’embaràs o la maternitat", conclou l’actriu.