ENTREVISTA AMB LA FILLA DE MONTSERRAT CABALLÉ

Montserrat Martí: «Encara no estic preparada i forta per a segons què»

Montserrat Martí ofereix un concert a Barcelona en benefici del nou Centre de Neonatologia de l'Hospital Vall d'Hebron

lmmarco45894596 barcelona 14 11 2018 montserrat mart  caball   la hija de la181115194912

lmmarco45894596 barcelona 14 11 2018 montserrat mart caball la hija de la181115194912 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

La música i la solidaritat va ser una cosa que li va transmetre la seva mare, la inimitable i enyorada Montserrat Caballé, que va morir el 6 d’octubre. Després del funeral obert al públic que tindrà lloc a la catedral de Barcelona dissabte, l’endemà, diumenge al migdia, la seva filla Montserrat Martí, també soprano, cantarà en un concert solidari a l’Auditori Axa de Barcelona per a la campanya  ‘Amb tu, com a casa’ per recaptar fons per al nou Centre de Neonatologia Avançada de l’Hospital Vall d’Hebron.

-Torna a cantar després de la mort de la seva mare en aquest concert benèfic.

-Bé, en realitat vaig començar a cantar el 24 d’octubre, tot i que aquest serà el meu primer concert a Barcelona després de la mort de la mare. A Catalunya vaig cantar dissabte passat a Vilafranca del Penedès i ja he fet diverses actuacions.

-És tot molt recent. 

Vaig decidir tornar a cantar amb molta por, perquè són 24 anys els que he cantat al seu costat i algun dia havia de començar a fer-ho de nou després de la seva mort. 

-¿Com va ser aquest primer concert?

-Molt bonic, perquè vaig actuar a Oviedo, al Teatre de la Filharmònica, i van posar a l’escenari una fotografia de la mare, del seu debut amb la Filharmònica l’any 1963, i un ram de flors. L’endemà vaig anar a Jaén per actuar a Baeza. Allà també li van retre un homenatge en el concert benèfic per a les monges de clausura del convent de San Antonio, per a la reparació de la teulada del seu convent. I el dia 28 hi va haver un altre homenatge a prop de Còrdova, en què Inocencio Arias va parlar de la meva mare, tot i que vaig preferir quedar-me al camerino mentre ho feia.

-¿Massa emocions?

-Encara no estic forta i preparada per a segons què. Una cosa és cantar, una cosa que em costa i m’emociona, que és bonic i que em dona força. Quan canto penso en ella i, si un creu, això t’ajuda. Però encara no estic llesta per fer front a altres coses.

-¿Com es va implicar en el projecte de creació d’un nou centre avançat per a nounats a Vall d’Hebron?

-Tinc una molt bona amiga que hi treballa i, com soc mare, de seguida vaig voler involucrar-me. Per sort jo no vaig haver d’acudir a aquest tipus de serveis quan va néixer la meva filla. M’imagino el sofriment de les mares malgrat l’esperança i els avenços tecnològics que he vist en la meva visita a l’hospital aquest dimecres. Són coses que cap s’espera quan està embarassada. Sempre que podem, hem d’ajudar.

-¿Com va ser la visita?

-Impacta veure-hi nens tan petits. I la força de pares, infermeres i doctors. Perquè tots són una família allà. La seva lluita i el seu afecte transmeten una força enorme. Cal ajudar-los a poder tenir un espai on se sentin més com a casa, tot i que sigui en petits habitacles. Està demostrat que ajuda molt en la recuperació i evolució del nadó el contacte de pell. 

-¿Com serà el repertori?

-Com el concert serà al migdia i vindran famílies i nens, l’he organitzat diferent perquè sigui amè i no massa llarg. El repertori serà molt popular i inclourà quatre peces d’òpera, música de Granados, cançó espanyola i sarsuela, i una última part que inclou des de Gershwin a Morricone i Vangelis.

-¿Com ha sigut la seva relació amb la música des de la pèrdua de la seva mare?

-La veritat, no he pogut escoltar res de la mare, encara. Només una cançó que em va enviar un amic de tota la vida, un tema que teníem en comú.  I em va costar escoltar-la, però ho vaig fer al cotxe. A Baeza, després del concert, van posar un vídeo de deu minuts com a homenatge a Montserrat Caballé. ¡Encara sort que havia acabat la meva actuació perquè em vaig posar a plorar i a tremolar! Per això prefereixo quedar-me al camerino si hi ha alguna cosa així. No estic preparada encara. Ja faig un esforç quan soc a l’escenari i canto coses que interpretava amb ella.

-Les emocions brollen, és normal.

-Fins i tot ara m’està costant parlar. Aquest dimecres passat vam celebrar el 90è aniversari del meu pare. Avui [per ahir] és el meu aniversari. Són dies molt complicats. Hem estat a casa dels meus pares, on tot està igual. Són tantes les mostres d’afecte que no hem tingut ni temps per poder agrair-les. No és falta d’educació, així que de moment aprofito per donar les gràcies per totes aquestes belles paraules que ens ha enviat la gent.

-Al Liceu hi va haver cues per firmar el llibre de condolences.

-Les mostres d’afecte han sigut moltes. I són tantes i tan boniques que no podem acabar de llegir-les. Caldrà temps contestar tothom. Encara no estem forts.

-Aquest dissabte se celebra a la catedral el ‘Rèquiem’ de Verdi interpretat per l’Orquestra i el Cor del Liceu,en un funeral obert a tothom, com volia la seva mare.

-Un rèquiem és una missa de difunts. Tot i que l’arquebisbe de Barcelona dirà unes paraules, no s’oficiarà missa amb comunió. Qualsevol pot anar a escoltar el concert. Serà un funeral cantat.

-Més endavant arribaran els homenatges del Gran Teatre del Liceu i el Teatre Reial.

-Cal organitzar-ho amb temps perquè molts artistes no poden coincidir i alguns hi participaran a distància o amb un audiovisual. És difícil reunir tots els que volen ser-hi.

Notícies relacionades

-¿La seva agenda està plena?

-Doncs no em puc queixar perquè no paro. Amb Luis Santana, baríton, i Antonio López Serrano, pianista, tenim un programa que agrada molt. Però he de buscar temps per ser a casa, sobretot aquest Nadal, que serà dur. A més, la meva filla encara disfruta amb els Reis. A casa em reclamen perquè passo molt de temps fora, però no pots rebutjar la feina perquè mai saps quan et pot faltar.