TRADICIÓ ESTIUENCA

La Família Reial posa al palau de l'Almudaina de Palma

Felip assegura que Joan Carles, al qual els metges han manat guardar repòs per una lesió de canell, està "fastiguejat" per no poder anar a l'illa

reis / periodico

4
Es llegeix en minuts
Efe

Els reis i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, han complert aquesta tarda la tradició de posar davant dels fotògrafs a l’inici de la seva estada estiuenca a Palma, tot i que aquesta vegada no ho han fet al Palau de Marivent, sinó en el de l’Almudaina, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat.

Ha sigut la primera aparició junts dels quatre durant les seves vacances a l’illa, en la qual se’ls ha observat somrients, especialment les nenes, que han estat en un campament d’estiu als Estats Units durant el mes de juliol.

"Ha sigut molt divertit. Hem fet molt esport i hem conegut nens d’altres països", ha comentat, amb certa timidesa, sobre la seva experiència als EUA la princesa d’Astúries, que s’ha erigit en el centre d’atenció en la conversa informal mantinguda amb els periodistes.

Residència de monarques cristians des del segle XIV

Després de quatre anys en què Felip i Letizia havien protagonitzat el posat davant de la façana o als jardins de Marivent, aquesta vegada han optat pel palau de l’Almudaina, la residència reial dels monarques cristians des del segle XIV, on la Princesa d’Astúries i la seva germana no havien estat fins ara.

Amb l’alcàsser palmesà com a escenari, Felip i Letizia volen fer "un "pas més en la presència pública i institucional de la futura reina", han explicat fonts de la Casa del Rei.

Davant les poques ocasions en què la princesa i la infanta es prodiguen en públic –l’última vegada va ser el 19 de maig passat, al costat de la seva mare i la Reina Sofia–, han tornat a concentrar les mirades davant de l’oportunitat de poder-les escoltar.

Practicant anglès als EUA

L’hereva al tron ha explicat que als EUA van practicar anglès –"ja el coneixen molt bé", ha indicat el Rei– i van fer activitats esportives, com tennis i gimnàstica. També vela, una disciplina de la qual el seu pare és gran aficionat, però que a les seves filles no se les ha vist exercir a Mallorca.

Després de recordar que Elionor farà el seu primer viatge oficial a Astúries el pròxim 8 de setembre per visitar Covadonga, el Rei ha revelat que la seva presència en els Premis Princesa d’Astúries a Oviedo encara es farà esperar. "Ja ho veurem. Però de moment aquest any no", s’ha limitat a contestar.

Joan Carles, "fastiguejat" per no poder anar a Mallorca

En la conversa, Felip també ha parlat del seu pare, del qual ha assegurat que està "fastiguejat" perquè tenia "moltes ganes" de tornar a Palma i participar en la Copa del Rei de vela, però una lesió de canell l’hi ha impedit. "Tenia moltes ganes de venir, però els metges li han recomanat no moure’s gaire. Li estava agradant fer exercici. Tenia il·lusió", ha indicat .

La sessió de fotos ha començat al pati d’Armes de l’Almudaina, davant de la font i les palmeres que hi ha en el centre, i s’ha completat a la terrassa de la façana del palau, amb la llum del capvespre i la panoràmica de la badia de Palma.

La Princesa d’Astúries ha lluït un vestit blau i la seva germana, un de blanc, i totes dues han portat sandàlies. Els reis també han vestit de manera informal, ell amb texans i camisa i ella amb un vestit blanc i espardenyes amb falca.

Aclamacions de "¡Visca el Rei!"

Tots quatre han sigut rebuts amb aclamacions de "¡Visca el Rei!" a l’exterior del palau, just davant de l’entrada a la Catedral, on va tenir lloc a començaments d’abril el desacord entre Letizia i la Reina Sofia després d’assistir a la Missa de Resurrecció, quan la Reina es va creuar per impedir una foto de la seva sogra amb les seves filles.

Letizia i la seva filla menor han estat en un segon pla durant la conversa. La infanta Sofia, d’11 anys, ha explicat que al campament als EUA també van jugar al "ga ga", una espècie de pilota presonera. A la Reina se li ha preguntat si li agrada la vela, a la qual cosa ha donat a entendre que no és la seva afició favorita. "Si en 15 anys...", ha començat a contestar Letizia, a la qual cosa el Rei ha afegit que "una cosa és navegar i una altra anar amb vaixell".

Un posat de 15 minuts

El posat s’ha prolongat durant uns 15 minuts i, al seu acabament, els Reis s’han quedat al palau a fi de mostrar a les seves filles algunes de les seves sales principals, ja sense presència dels mitjans.

Notícies relacionades

El castell, que va ser construït sobre els fonaments d’un edifici romà, barreja l’arquitectura àrab i cristiana. S’hi van allotjar Bill Clinton i la seva dona, Hillary, quan van ser a Palma uns dies de vacances el 1997.

Felip VI tornarà aquest dilluns a l’Almudaina per rebre les autoritats de les Balears i divendres amb motiu de la recepció a la societat civil, amb la presència de Letizia i la reina Sofia.