LA GIRA DE L'AMOR

Beyoncé i Jay-Z, els colomins ensuperbits que anuncien disc per sorpresa

La reconciliada parella llança un àlbum que reforça els seus vincles després de la crisi de les infidelitats

ecarrasco43803541 files  in this file photo taken on november 4  2016 beyonce 180617120924

ecarrasco43803541 files in this file photo taken on november 4 2016 beyonce 180617120924 / BRENDAN SMIALOWSKI

4
Es llegeix en minuts
France Presse / Efe

Beyoncé Jay-Z van donar aquest dissabte a la nit una gran sorpresa a l’anunciar sobre l’escenari a Londres el llançament d’un nou àlbum conjunt per celebrar el seu amor. L’obra està disponible exclusivament a la plataforma Tidal, propietat de Jay-Z, i no es troba en el gegant Spotify. La diva del pop i el seu marit, la supervedet rapera, van llançar la bomba a l’Estadi Olímpic londinenc al final de l’espectacle que forma part de la gira mundial que va començar el 6 de juny al Regne Unit i que arribarà a Barcelona l’11 de juliol. El disc es titula ‘Everything is love’.

La parella també llança un vídeo acuradament coreografiat que transcorre dins del Museu del Louvre a París per a una cançó de l’àlbum, anomenada ‘Apeshit’. El vídeo, de factura espectacular, s’obre amb la presentació, hieràtics davant la Mona Lisa i agafats de la mà, de Jay-Z amb pantalons i americana de color verd clar i Beyoncé amb un vestit pantaló de color lavanda, i continua amb ballarines nues davant de 'The Rite of Napoleón', de Jacques-Louis David.

Musicalment, ‘Todo es amor’ uneix els estils dels dos artistes amb cançons marcades per una ànima hip-hop de factura càlida i sensual. A l’àlbum, la cantant de ‘Say My Name’ i ‘Single Ladies (Put a Ring On It)’ dona detalls generosament sobre la seva vida sexual amb Jay-Z, trencant les últimes restes de la seva innocència i exposant clar i net la seva convivència matrimonial. Al seu últim àlbum en solitari en el 2016, ‘Lemonade’, Beyoncé havia revelat la infidelitat del seu marit. Un any després, Jay-Z li va demanar perdó al seu propi àlbum ‘4:44’.

La seva relació sembla haver millorat, suggereix el títol de l’obra anunciada aquest dissabte. En l’última cançó, ‘Lovehappy’ reconeixen les dificultats del passat però també els seus esforços de reconciliació. “Tenim defectes / Però sempre som perfectes l’un per a l’altre”, canta ella.

 

En realitat, tot el concert d’aquests dos grans déus venerats pels seus fidels és una exposició impúdica d’una parella de colomins que no escatimen mostres d’afecte sobre l’escenari. Així van aparèixer Beyoncé i el seu marit, Jay-Z, en el seu concert de Londres de divendres, el primer dels dos que han ofert a la capital britànica. L’Estadi Olímpic, amb capacitat per a 66.000 espectadors, es va omplir en la quarta parada de la gira ‘On the Run II’ que el matrimoni va iniciar el 6 de juny a Cardiff (Gal·les) i que arribarà a Barcelona l’11 de juliol en l’única actuació del duo a Espanya.

Una oda a ells mateixos

La seva actuació, de més de dues hores i mitja, és una oda a ells mateixos, a l’amor que es professen i a la seva relació, que no sempre va ser tan idíl·lica com ara. El raper i la diva del pop no només copen l’ampli escenari –acompanyats en moltes ocasionsd’experts ballarins– sinó que les tres pantalles gegants que tenien darrere mostren successives imatges de tots dos.

Ells al llit, ells a la platja, ells anant amb moto, ells mirant-se, ells acariciant-se... ells en tota mena de situacions mentre desglossen un repertori de 40 cançons de les seves dues carreres d’èxit. Enrere van quedar les infidelitats del raper a la diva, que ell va reconèixer en el seu tema ‘4:44’, i que han substituït per lemes com ‘Love never changes’ (l’amor mai no canvia) o ‘Love is universal’ (l’amor és universal) i que podien llegir-se en els cartells lluminosos. La parella es va centrar en la composició musical per superar la seva crisi matrimonial i d’allà va néixer ‘Lemonade’ l’últim disc de Beyoncé, segon mes venut del món l’any 2016 (més de dos milions de còpies), només per darrere del ‘25’ d’Adele, que en va aconseguir vendre 4,6 milions.

Recolliment i udols

El moment més íntim d’un espectacle que malgasta megalomania va venir de la mà d’una de les balades més memorables de la nord-americana, de 36 anys, titulada ‘Resentment’ del seu segon disc ‘B’day’ (2006), amb què la multitud va contenir la respiració. En canvi, la va deixar anar a base d’udols en el punt més àlgid de la vetllada, quan van començar a sonar els reconeixibles primers acords de la que és, probablement, una de les cançons més mítiques de l’artista, ‘Crazy in love’, del seu àlbum debut en solitari ‘Dangerously in Love’ (2003). Encara que van faltar alguns altres dels temes més mítics de Beyoncé Knowles, com  ‘Single Ladies’ o ‘Halo’així com tot el repertori de la seva època a Destiny’s Childs, el grup que la va catapultar a la fama el 1997.

Junts i nus al llit, en una imatge difosa fa uns dies per promocionar la gira. / INSTAGRAM

Tampoc no va cantar Jay-Z el seu clàssic ‘Empire State of Mind’, però el guanyador de 19 premis Grammy sí que va entonar altres temes com ‘99 Problems’'’The Story of OJ’ o ‘Déjà Vu’, que va interpretar al costat de la seva dona, sobre una plataforma mòbil que es va elevar de l’escenari per recórrer part de l’estadi.

Canvis de vestuari

Notícies relacionades

El matrimoni va fer fa quatre anys la seva primera gira conjunta i, encara que en aquesta ocasió no va fer aturada a la capital britànica, sembla que el públic londinenc els ha perdonat. “Sou el millor públic que hem tingut fins ara”, va cridar Beyoncé a una embogida massa, deixant en un segon pla la seva audiència de Cardiff, Glasgow i Manchester, els primers escenaris de la gira.

Canvis de vestuari –Beyoncé va lluir els seus habituals bodis cenyits que van dissipar els recents rumors d’un possible tercer embaràs– , jocs de llums i fins i tot focs artificials no van faltar en un espectacle memorable. A la parella li esperen encara més de 30 concerts en una desena de ciutats europees i una vintena més en ciutats nord-americanes en una gira que s’allargarà fins a principis d’octubre.

Temes:

Beyoncé