CULEBRÓ FINANCER

Amenaça de presó per a Arantxa Sánchez Vicario i Josep Santacana

El Banc de Luxemburg, al qual deuen 7,5 milions d'euros, ha ampliat la seva querella contra l'encara matrimoni

lmmarco23432605 barcelona 29 08 2013  gente entierro de alvaro bulto en el t180221133237

lmmarco23432605 barcelona 29 08 2013 gente entierro de alvaro bulto en el t180221133237

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La complicada situació personal que viu Arantxa Sánchez Vicario després que el seu encara marit, Josep Santacana, li hagi sol·licitat el divorci, empitjora per moments. L'encara matrimoni, que viu a Miami, s'enfronta ara a una petició de presó preventiva per part del Banc de Luxemburg, entitat a la qual li deuen més de 7,5 milions d'euros, després d'una nova querella contra ells. El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona haurà de decidir si acorda la mesura o la desestima.

Segons recull La Vanguardia, s'ha ampliat la causa criminal que es va presentar el maig del 2016 per aixecament de béns i frau de creditors en un jutjat de Barcelona al creure's que la parella ha comès nous delictes. Per això el mes passat, el Banc de Luxemburg va sol·licitar per via penal presó preventiva o, en el seu lloc, el pagament d'una fiança de 10 milions d'euros. Els advocats de tots dos hi estan al cas i tenen cinc dies per presentar al·legacions.

L'origen d'aquesta querella es remunta a anys enrere, quan la tennista es va enfrontar amb els seus pares als tribunals per temes econòmics, i va assegurar que, malgrat tot el que havia guanyat durant la seva carrera com a tennista, la seva família l'havia arruïnat. Segons va declarar en la vista del judici, va estar vivint amb 1.500 euros al mes i desconeixia el que havia guanyat durant tots aquells anys fins que va contraure matrimoni el 2008. Hisenda li reclamava 5,2 milions d'euros per l'impagament d'impostos entre els anys 1989 i 1993, al declarar que estava vivint a Andorra i el jutjat negar-ho. 

La querella de la campiona de Roland Garros contra la seva família no va ser admesa a tràmit perquè el pare d'Arantxa, Emilio Sánchez, ja difunt, no era imputable perquè patia Alzheimer. La família va arribar a un acord extrajudicial pel qual l'extennista els permetia disfrutar de casa seva fins a la mort d'un dels seus progenitors. Tot i això, l'esportista va haver de fer front al deute i per fer-ho va sol·licitar un crèdit al Banc Sabadell que va ser avalat pel Banc de Luxemburg, que la va demandar per un aixecament de béns. Se la va acusar de vendre diverses de les seves propietats immobiliàries, però no de saldar el deute que va contraure amb ells fa anys per pagar Hisenda.

En el pitjor moment

La notícia arriba en un moment difícil per a l'extennista, de 46 anys. Segons va avançar María Eugenia Yagüe a El Mundo el cap de setmana passat, Josep Santacana ha demanat el divorci a l'extennista i també sol·licita la custòdia dels dos nens que tenen en comú: Arantxa, de 9 anys, i Leo, de 7. Segons fonts pròximes a la parella, fa mesos que Santacana, que ha refet la seva vida amb una ballarina, va abandonar l'àtic de Miami en què el matrimoni vivia amb els seus dos petits i s'havia emportat part dels béns de l'esportista, que treballa com a directora esportiva al Metropolitan International School de Miami i col·labora com a comentarista a diverses cadenes de televisió de parla hispana.

Totes les revistes del cor aparegudes aquest dimecres reconeixen que el divorci d'Arantxa, al Tribunal de Miami, serà "despietat" i parlen del partit més dur de la seva carrera. Recorden que després de gairebé 10 anys del seu casament, el 12 de setembre del 2008 al castell de Peralada, amb ella embarassada de dos mesos de la seva filla Arantxa, l'home per qui es va enfrontar i es va allunyar de la seva família i qui administra tots els seus béns, ha demanat una ordre d'allunyament i la custòdia dels seus fills.

Encara que els advocats han aconsellat als protagonistes no parlar amb els mitjans, se sap que aquest mateix dimecres, a Miami, estan declarant en aquest procés de divorci més testimonis per part de Josep Santacana, tots relacionats amb temes financers. Ironies del destí, el 14 de febrer Arantxa i Santacana es van veure les cares davant el jutge. Un dia abans, Santacana va aportar informes psicològics per al·legar que Arantxa no està capacitada per cuidar els seus fills. 

Notícies relacionades

El recel de la família

Abans de veure la seva filla casada amb Santacana, els pares d'Arantxa van encarregar a una agència de detectius un informe sobre el passat professional del seu futur gendre i van arribar a plantejar que la seva filla firmés un contracte prenupcial en què ell renunciava a la seva fortuna. Però el que van aconseguir va ser que la filla s'allunyés per sempre. L'extennista va decidir apartar el seu pare del seu patrimoni i en va cedir la gestió al seu marit. El 2012, l'extennista acusava els seus pares, Emilio i Marisa, en la seva autobiografia ¡Vamos!, d'haver-la anul·lat com a persona i d'haver controlat la seva vida i els seus diners, i d'haver-la arruïnat. Es preguntava on eren els 45 milions d'euros que havia guanyat durant la seva carrera esportiva i també defensava que des d'aquell moment el seu marit era la seva única família. La mort del patriarca el febrer del 2016 no va aconseguir arreglar les coses. Al contrari, Arantxa es va presentar al tanatori amb el seu marit i allà el seu germà Javier li va dir "indesitjable" a Santacana, i va arribar fins i tot a les mans. Marisa, la mare, es va desmaiar i va haver de ser portada en ambulància a un hospital.