Una altra dona afirma que Polanski va abusar d'ella quan tenia 16 anys

fcasals39707382 robin170816125206 / LAURENT EMMANUEL

fcasals39707382 robin170816125206
fcasals39702860 robin170816125234

/

3
Es llegeix en minuts

Els llimbs legal en què es troba el director de cine d'origen polonès Roman Polanski, de 83 anys, es complica. Una dona nord-americana de 59 anys l'ha denunciat aquest dimarts públicament per, presumptament, abusar d'ella el 1973, quan era una adolescent de 16 anys.

Identificada com a Robin M., la dona va comparèixer en roda de premsa al costat de la seva advocada Gloria Allred per revelar les seves acusacions contra el director d''El pianista' per un cas que ha prescrit fa temps.

Es tracta de la tercera dona a denunciar abusos per part del director després de Charlotte Lewis el 2010 i de Samantha Geimer el 1977, un cas del qual Polanski es va declarar culpable encara que dies després va fugir a Europa abans de rebre la condemna.

"Vaig ser 'sexualment victimitzada' per Roman Polanski quan era una menor de 16 anys, el 1973", va assenyalar Robin M. en roda de premsa. La dona va dir que havia esperat tot aquest temps, més de quatre dècades, motivada per la voluntat expressada recentment per Geimer de tancar el cas de 1977.

"Jo no ho he superat i crec que Roman Polanski ha de pagar pels seus delictes contra la menor de 13 anys Samantha Geimer", va afirmar Robin, que no va donar detalls sobre el presumpte abús i que va assegurar que en aquests més de 40 anys que han transcorregut des del 1973 tan sols s'havia atrevit a confessar l'abús a una amiga. "Temia que el meu pare fes alguna cosa que el portés a la presó per la resta de la seva vida", va assegurar.

No obstant, va dir sentir-se enfurismada quan Geimer va recolzar el tancament definitiu del cas i va decidir llavors sortir a la llum per fer públic que hi ha més víctimes del director.

L'advocada Gloria Allred va aclarir que Robin M. sí que podria interposar una demanda civil contra el director encara que de moment ha decidit no denunciar.

Que vagi al jutjat

En declaracions a 'Variety', l'advocat de Polanski, Harland Braun, ha qüestionat les declaracions de Robin M. i ha assegurat que si té alguna cosa sòlida en contra de Polanski ha d'anar al jutjat i presentar una demanda.

"¿Per què una roda de premsa? L'únic propòsit és generar publicitat i potser intentar influir en un jutge", va afegir Braun, vinculant aquestes acusacions amb la causa encara oberta contra Polanski pel 'cas Geimer' i que han fet que Polanski no hagi viatjat en tots aquests anys als Estats Units.

El director de 'La llavor del diable' i 'Basado en hechos reales' va presentar el febrer passat una sèrie de documents per tornar als Estats Units i tancar el cas sense haver de passar per la presó, però un jutge de Los Angeles va rebutjar la seva proposta a l'abril.

El 1977, Polanski, de 43 anys llavors, va drogar i va obligar Geimer, de 13 anys, a mantenir relacions sexuals després d'una sessió fotogràfica, delicte pel qual va ser arrestat.

Polanski es va declarar culpable i va passar 42 dies a la presó, però estant en llibertat sota fiança i davant el temor d'haver de tornar a la presó per complir una condemna molt més severa va fugir dels EUA a finals de 1978.

Polanski va argumentar per a la seva fugida que al seu dia va arribar a un acord amb les autoritats per complir només 48 dies entre reixes, però que es va escapar del país perquè el magistrat,  Laurence Rittenband, pretenia imposar-li una condemna més dura de la pactada inicialment.

Aquest embolic judicial ha restringit la seva llibertat de moviment per tot el món durant anys per por que els Estats Units reclamessin la seva extradició. 

Notícies relacionades

El gener passat, Roman Polanski va anunciar que renunciava a presidir la cerimònia dels premis César, els guardons del cine francès, per la polèmica amb feministes al voltant de les acusacions que pesen contra per haver abusat de Geimer. 

Per un altre costat, l'actriu Charlotte Lewis també va denunciar públicament el 2010 que el director va abusar d'ella sexualment el 1982 quan tenia 16 anys.