UNA CARRERA METEÒRICA

Sophia Amoruso: de pispa a executiva

La història d’aquesta antiga nòmada i lladregota convertida en presidenta d’una valuosa companyia de moda, Nasty Gal, es converteix en sèrie. 

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les últimes notícies sobre Nasty Gal no són gaire favorables: a principis de novembre, la companyia de moda es va declarar en fallida per poder reestructurar-se després de dos anys de problemes financers. Això no vol dir que la història de la seva fundadora i fins fa dos anys presidenta, Sophia Amoruso, no mereixi ser explicada ni pugui ser inspiradora. 

  

 

Ella mateixa és productora executiva de Girlboss, una sèrie basada «molt lliurement» (així ho diu el seu prefaci) en el seu pas de la misèria a la riquesa. La nova aposta de Netflix, que es podrà veure des de divendres que ve, es basa en el llibre del mateix nom, una barreja d’autobiografia i manual d’autoajuda que va triomfar amb fans famoses com Reese Witherspoon o Lena Dunham; totes dues el van recomanar a Instagram.

Charlize Theron, productora

Nasty Gal pot tenir problemes, però Amoruso no pensa sortir del primer pla de la cultura pop. La seva forma de tornar a la fama és millor que moltes altres: una sèrie creada per Kay Cannon, exitosa guionista de Dando la nota; produïda per Charlize Theron, i protagonitzada per Britt Robertson, vista amb George Clooney a Tomorrowland. Francament entretinguda, a més, tant si t’interessa com si no la venda de roba on line.

¿Qui és aquesta noia?

Nascuda a San Diego (Califòrnia) el 1984, Amoruso va començar a aficionar-se a la roba vintage durant l’adolescència, quan obligava la seva mare a portar-la a botigues de segona mà en lloc de grans magatzems. Odiava l’institut, segons els metges per la seva depressió i un trastorn de dèficit d’atenció amb hiperactivitat. En comptes de fer-los cas i prendre les pastilles, va deixar la medicació i, de passada, l’institut.

    

'Girlboss' se basa de autoayuda

No, ella no va anar a Harvard ni a Yale. Va anar fent autoestop per la costa oest i va acabar pel nord-oest del Pacífic, on a vegades es va alimentar de bagels agafats de contenidors i va cometre algun robatori. Al ser enxampada mentre intentava emportar-se una graella, va decidir deixar aquesta vida. 

    

Nasty Gal va començar a causa d’una hèrnia a l’engonal. Va acceptar una feina d’escriptori només per l’assegurança mèdica; rere l’escriptori, surfejava per eBay i elucubrava sobre la possibilitat de muntar la seva pròpia botiga. Després d’arreglar-se l’hèrnia, va deixar la feina i va tornar un temps a la llar familiar. Amb ajuda de la seva mare va organitzar Nasty Gal Vintage, botiga d’eBay que es distingia per les bones peces ben presentades.

    

Set anys després, el 2013, So­phia Amoruso aconseguia 49 milions de dòlars del fons Index Venture, i al següent presidia una empresa valorada en més de 100 milions de dòlars i en què treballaven al voltant de 300 persones, la seva gran majoria dones. 

Notícies relacionades

    

Amoruso sembla ja deslligada de Nasty Gal, però no d’una altra marca, #GIRLBOSS, que s’ha convertit en podcast, pàgina web i, ara, sèrie de probable èxit.