CÀSTING POLÈMIC

Els hereus de Michael Jackson esborren Joseph Fiennes del paper com a 'rei del pop'

Les queixes de la família de l'autor de 'Thriller' han cancel·lat l'emissió del polèmic episodi de 'Urban myths'

joseph-fiennes1

joseph-fiennes1

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa gairebé un any, l'anunci d'un fitxatge va causar controvèrsia: Joseph Fiennes, l'actor blanc, molt blanc, de 'Shakespeare in love', havia sigut elegit per encarnar ¡Michael Jackson! en una sèrie de televisió que abordaria amb humor diverses llegendes urbanes protagonitzades per personatges cèlebres. 

L'episodi amb Fiennes giraria al voltant del suposat viatge en cotxe que haurien compartit Jackson, Elizabeth Taylor i Marlon Brando poc després dels atemptats de l'11-S, quan era impossible viatjar en avió per anar a Nova York o sortir-ne.

Si només el fitxatge ja va causar enrenou, l'arribada dimarts del tràiler de 'Urban myths', que així es diu la proposta de la cadena anglesa Sky Arts, ha acabat de caldejar els ànims. El Jackson de Fiennes no surt gaire, però deixa empremta. A l'actor li han aclarit el to de la pell (ara és farinós) i li han col·locat un nas fals com de Teleñeco.

La resta de caracteritzacions, que inclouen Iwan Rheon (el Ramsay de 'Joc de trons') com a Hitler, no arriben a aquest grau de ridiculesa. Stockard Channing com a Liz Taylor i Brian Cox com a Marlon Brando resulten curiosos, però mai risibles.

QUEIXES DE LA FAMÍLIA

'Urban myths' és, tot sigui dit, una comèdia. En declaracions a les agències l'any passat, Fiennes va dir que havia acceptat la sèrie per considerar-la "entreteniment positiu". Però el tràiler no ha fet la més mínima gràcia als familiars de l'artista. L'endemà de l'estrena, Taj Jackson, el seu nebot, va contestar per Twitter a una periodista que es queixava del fitxatge de Fiennes. "Per desgràcia això és amb el que ha de lidiar la meva família. No hi ha paraules per expressar l'evident falta de respecte".

Paris-Michael Katherine Jackson, filla de 18 anys del mite, també va donar la seva opinió a Twitter després que li preguntessin. "Estic increïblement ofesa, com estic segura que molta gent més també ho està, i de debò, en venen ganes de vomitar".

Va definir després el projecte com a "insultant", no només amb el seu pare, sinó també amb la seva padrina. "¿On és el respecte?", va afegir. "Van treballar amb sang, suor i llàgrimes durant molt de temps per crear uns llegats així de profunds i notables. Retrat vergonyant". 

EPISODI RETIRAT

Notícies relacionades

Les queixes de la família (i, potser, aquesta petició de boicot de l'episodi firmada per gairebé 22.000 persones) han portat Sky Arts a desistir d'emetre el capítol. En un comunicat, un portaveu de la companyia ha dit: "Hem pres la decisió de no emetre 'Elizabeth, Michael and Marlon', un episodi de mitja d'hora de la sèrie 'Urban myths', en vista de les preocupacions expressades pels familiars de Michael. Ens vam plantejar una mirada lleugera a fets suposadament reals i la intenció no era pas ofendre. Joseph Fiennes recolza la nostra decisió".

Després de l'oscaritzada 'Shakespeare in love', Fiennes ha demostrat una notable capacitat per involucrar-se en projectes frustrats o abocats al desastre, com aquest episodi de 'Urban myths'. Però potser li salvarà la reputació formar part d'una sèrie amb més bona pinta: la lluent adaptació d''El conte de la criada', la novel·la distòpica de Margaret Atwood, protagonitzada per la gran Elisabeth Moss.