ESTRELLA DE LA BARCELONA BRIDAL WEEK

Naeem Khan, el modista indi de Michelle Obama

"Michelle és la primera dama que més s'ha interessat per la moda des de Jackie Kennedy", afirma el dissenyador

fimedio33695978 barcelona 27 04 2016  gente   entrevista al dise a160429210144

fimedio33695978 barcelona 27 04 2016 gente entrevista al dise a160429210144 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
MIREYA ROCA / BARCELONA

Barcelona ha rebut aquesta setmana amb els braços oberts Naeem Khan (Bombai, 1958), el dissenyador d’origen indi resident a Nova York que ha conquistat Michelle Obama, entre altres grans dones, amb les seves delicades propostes. El creador, que ha desfilat per primera vegada a Espanya, ha sigut la gran estrella convidada de la Barcelona Bridal Fashion Week, on va presentar les seves núvies d’alfombra vermella.

Dimecres a la nit, la passarel·la de Montjuïc es va convertir en un sumptuós jardí de flors brodades i delicades transparències de chiffon, puntes i seda natural amb tocs de pedreria i una explosió cromàtica.  «No faig vestits de festa per casar-se, sinó vestits de núvia amb els quals pots anar de festa», va explicar hores abans a EL PERIÓDICO aquest referent de la Bridal Week i la Setmana de la Moda novaiorqueses. «El blanc no és el color de totes les núvies, a l’Índia es casen de vermell –va subratllar–. Prefereixo el rosa, el lila, el blau, l’or, el gris i fins i tot el negre, perquè reflecteixen romanticisme i passió».

Els seus vestits joia van traslladar el públic a les mil i una nits. La riquesa dels brodats, la refinada estètica barroca i la confecció artesanal, una perfecta màgia entre Orient i Occident, és fruit de les seves arrels, ja que és la tercera generació d’una família de cosidors que realitzaven els vestits per a la reialesa índia.

SIMPATIA ABASSEGADORA / L’extraordinari talent i l’abassegadora simpatia de Khan han enamorat la primera dama nord-americana, que l’ha convertit en alguna cosa més que el seu dissenyador de capçalera. «Michelle és autèntica, és una dona molt pròxima. Al principi eren estilistes els que elegien els seus dissenys, però des de fa un temps ella mateixa escull el seu vestuari. I no importa què elegeixi. Inspira el món amb el seu estil natural i espontani», va afirmar, i tot seguit va assegurar que l’esposa de l’actual president dels Estats Units «és la primera dama que més s’ha interessat per la moda des de Jackie Kennedy».

No és estrany que parli meravelles d’ella, perquè la carrera de Khan va fer un tomb quan la dona de Barack Obama el va escollir per vestir-la per al primer sopar d’Estat que va celebrar a la Casa Blanca. Des d’aleshores, l’ha vestit en innombrables ocasions. El creador, que va ser nomenat membre del Consell de Dissenyadors de Moda d’Amèrica, recorda amb especial afecte el dia que la primera dama va lluir una de les seves propostes durant el sopar amb el primer ministre de l’Índia el 2009. I també l’últim vestit amb la seva firma que ha portat, al sopar d’Estat ofert per Raúl Castro durant el recent viatge de la parella a Cuba. «Michelle va optar per un model amb brodats amb fil de seda en forma de roses vermelles, roses i taronges, que simbolitzaven la pau i l’amor», va matisar Khan, que alguna vegada també ha vestit Sasha i Malia, les filles adolescents dels Obama.

Notícies relacionades

No obstant, per als crítics de moda, les peces ideades per a Michelle Obama no són les úniques que mereixen ser admirades. Khan ha aconseguit el títol de dissenyador de les celebrities a pols, perquè ha vestit en diverses ocasions cantants com Beyoncé, Kate Perry i Taylor Swift; actrius de la talla de Sarah Jessica Parker i Diane Kruger; representants de la reialesa com Noor de Jordània i també estrelles pàtries com Isabel Preysler, Elsa Pataki i Penélope Cruz. «Les dones espanyoles són exuberants i tenen molt bon gust», va comentar a aquest diari.

VESTITS «PER SEMPRE» / Casat amb una coneguda model índia que actualment dissenya joies, defensa que «cada vestit té la seva història» i no té en compte les tendències perquè aquestes «duren uns dies» i els seus vestits «són per sempre». Una filosofia que potser va aprendre amb a penes 20 anys com a assistent de Roy Halston, un gran referent de la moda dels anys 70 a Nova York, mà dreta d’Andy Warhol,  que va ser autor de molts looks per a Jackie Kennedy, Elizabeth Taylor i Liza Minelli, entre altres famoses. Uns looks que, per cert, encara causen admiració.