oblit dolorós

Els records de Carmen de Mairena, al costat d'un contenidor

Fotos, quadros i objectes procedents del pis de l'artista, ingressada en un geriàtric, apareixen llençats al carrer

fimedio4217170 barcelona 10 03 2006    viernes   actuacion concie160129142925

fimedio4217170 barcelona 10 03 2006 viernes actuacion concie160129142925 / MAITE CRUZ

1
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Una barreja de ràbia, estupor i tristesa ha recorregut el cos de Joan Estrada aquest matí quan un amic seu li ha enviat diverses fotos fetes al carrer dels records de Carmen de Mairena llençats al costat d'un contenidor. L'agent d'artistes, promotor dels premis Christa Leem i defensor de la cultura no oficial de Barcelona, estava sorprès i lamentava que s'estigui perdent la memòria d'una Barcelona 'underground' i autèntica. Carmen de Mairena forma part d'aquest paisatge canalla que no solia aparèixer (tret de glorioses excepcions en temps de 'Crónicas marcianas') al programa 'oficial'. 

Fotos, quadros, roba, premis, objectes... Tot el passat de Carmen de Mairena (Miguel Brau Gou al DNI) estava allà, a terra, llençat, com si fos un destorb a la casa de Carmen de Mairena del carrer de Sant Ramon, al Raval. Però aquest sembla el destí d'aquests ídols que s'han hagut de buscar la vida fora dels circuits convencionals; l'oblit. "A Núria Espert segur que no li farien això; encara més, li dedicarien una exposició a l'Institut del Teatre, però a Carmen de Mairena... I és una pena perquè casa seva era com un museu, estava plena d'història, de la seva i de la ciutat", lamenta Estrada

OCTOGENÀRIA

L'artista octogenària (82), que abans de la seva etapa gloriosa com a col·laboradora de 'Crónicas marcianas' havia sigut un home anomenat Miguel de Mairena que es guanyava la vida cantant en cabarets ("era algú important en aquell món", puntualitza Estrada), ara està vivint en un geriàtric molt a prop del seu domicili perquè té problemes de mobilitat i necessita una cadira de rodes. No se sap qui ha pogut llençar les seves pertinences i records, encara que és fàcil pensar en algun familiar.

Toni Rovira, conductor del programa 'Toni Rovira y tú' (25 TV), va explicar fa uns dies a Joan Estrada que la germana de Mairena li havia ofert donar-li quadros i fotos que guardava a casa. I el presentador, encantat de la vida, es va quedar amb alguns. És una de les artistes que li agraden més, i l'havia invitat al seu programa poc abans del Nadal. 

Notícies relacionades

 

El cas de Carmen de Mairena recorda el d'El Molino, quan uns russos van comprar el teatre (després se'l va quedar l'actual propietària, Elvira Vázquez) i van llançar al contenidor del carrer de Roser el que hi havia al seu interior i consideraven que no tenia valor.