PROCÉS JUDICIAL CONTRA UNA DIVA DE L'ÒPERA

Caballé accepta per videoconferència la pena de presó i multa per defraudar Hisenda

El jutge condemna la soprano, que ha declarat des de la sala de casa seva

Montserrat Caballé, l’abril del 2014.

Montserrat Caballé, l’abril del 2014. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Asseguda en una cadira i des del menjador del seu domicili, la soprano Montserrat Caballé ha admès aquest dimarts davant el jutge per videoconferència haver comès un delicte de frau a Hisenda per 508.000 euros i ha ratificat el pacte a què va arribar amb la fiscalia i l'Advocacia de l'Estatpacte el desembre del 2014 pel qual accepta una pena de sis mesos de presó (que no complirà), una multa de 240.000 euros, el pagament d'una indemnització de 72.200 euros i la prohibició de rebre subvencions o incentius fiscals per un any i mig. El magistrat, que ha celebrat la vista a porta tancada, sense la presència de públic, ja ha dictat la sentència de conformitat que recull aquest acord. Amb això, la soprano ha sigut condemnada sense trepitjar el jutjat.

Aquesta vegada Caballé no tenia públic. I és que el jutge, en una decisió insòlita, ha decidit celebrar el judici de conformitat a porta tancada, sense la presència de públic, ni, per descomptat, de mitjans de comunicació. A la sala només hi havia la fiscal Carmen Martín Aragón, l'advocat de l'Estat i el defensor de la soprano.

La vista només ha durat uns minuts. Els justos per connectar la videoconferència i que la cantant, que portava un fulard al coll, ratifiqués l'acord. Els mitjans de comunicació no han pogut ni accedir al passadís on hi ha la sala on s'ha celebrat el judici, malgrat que la soprano no hi estava present pel seu delicat estat de salut. Durant la investigació, el jutge instructor del cas ja va haver d'anar a casa seva per interrogar-la.

QUERELLA DE LA FISCALIA

Notícies relacionades

El procés judicial contra l'artista es va iniciar per una querella presentada pel Serveis de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Barcelona, després d'haver rebut una denúncia de l'Agència Tributària. Segons aquesta querella, Caballé tenia el 2010 la seva vivenda a Barcelona, i s'absentava del país només per a la seva activitat com a artista lírica.

Al residir a Espanya, segons l'acusació, estava obligada a presentar davant l'Agència Tributària la declaració de liquidació de l'IRPF. No obstant, la fiscalia sostenia que Caballé, "amb el desig d'obtenir més benefici de l'activitat professional" a base de "no ingressar a la Hisenda" els diners que corresponien a aquest impost "formalment" figurava com a resident a Andorra, "país que tenia la consideració de paradís fiscal". La cantant ja ha saldat el deute amb Hisenda. Per això se li aplica ara l'atenuant de reparació del dany.

Temes:

Frau fiscal