Carlota Casiraghi orla de (nous i vells) amors

Anatomia d'una 'anti-itgirl'

L'aristòcrata, que va estudiar Filosofia a la Sorbona i troba en la moda un filó per pagar les seves aventures hípiques, torna a atraure els flaixos pel seu idil·li amb el cineasta italià Lamberto Sanfelice.

BLINDADA. Passa gran part del temps a París i rara vegada parla amb la premsa.

BLINDADA. Passa gran part del temps a París i rara vegada parla amb la premsa. /

7
Es llegeix en minuts
NOELIA SASTRE

Fa temps que va desbancar Carolina i Estefania en portades i bellesa. Elles són ara dones madures amb vides aparentment tranquil·les apartades dels focus. Així que les revistes del cor se centren en Carlota, tercera generació dels Grimaldi, filla de Carolina i el seu segon marit, l'empresari italià Stephano Casiraghi, que va morir en una carrera de llanxes motores quan Carlota tenia 4 anys.

Després de la tragèdia, Carolina es va endur els seus tres fills a una casa de camp a la Provença francesa i, més tard, a Fontainebleau, a prop de París, quan es va casar amb Ernest de Hannover. Al llarg dels anys Carlota apareixia al radar dels paparazzis. Com a la resta de la seva família, l'hem vist créixer a les fotos. Sense paraules. Només imatges somrients: a l'aeroport, de compres, al ball de la rosa, a l'hípica. Fins que va decidir presentar-se davant el món d'una forma diferent i molt pública: posant per a les càmeres de moda.

Un filó per a la moda

L'agost del 2011, Carlota posava per a Mario Testino a la portada de l'edició francesa del Vogue. A l'interior, es desplegava un editorial de moda de 24 pàgines on lluïa arracades de diamants de Cartier, sabates de vellut de Louboutin, i roba de Dior, Chanel i Céline. A principis del 2012, va debutar com la nova cara de Gucci en una campanya que celebrava la seva passió per l'equitació. «Carlota és una gran ambaixadora d'aquest esport», deia la directora creativa de la firma italiana, Frida Giannini, alhora que molts en aquesta indústria insistien en el seu desig de crear la seva pròpia identitat, al marge dels seus orígens al diminut i artificial Principat de Mònaco, paradís fiscal del Mediterrani.

El fotògraf Peter Lindbergh va firmar aquella campanya de Gucci i la coneix des de fa anys. «Va tenir l'oportunitat de sortir a la vida real i dir: '¡Aquí estic!'. Sortir de casa i involucrar-se en la publicitat va ser una gran decisió per a ella», va dir el fotògraf a The New York Times durant les desfilades de París aquella primavera. «És una noia meravellosa. A les fotos apareix exactament com és en la seva vida diària». Gucci insisteix a no anomenar-la «model», sinó «protagonista» d'una campanya que van titular «Forever now» i de la qual Carlota deia promocionar només «l'esperit de Gucci», no els seus productes (Grace Kelly, model abans que actriu, era una de les seves clientes fetitxe i la marca va dissenyar el mocador Flora en honor seu). Aquest març, va repetir sessió amb Testino per a la portada de la mateixa publicació, ja convertida en mare amb 28 anys, vestida amb jaqueta texana de botons daurats al costat de les paraules: «Divina Carlota Casiraghi». Un reportatge que l'editora del Vogue gal, Emmanuelle Alt, va definir com «una oda a la feminitat, absolutament sublim, esportiva, brillant i creativa. ¿És que Carlota Casiraghi no és la dona ideal?». Gucci a part, Carlota s'ha involucrat com a «ambaixadora» (una paraula que tant agrada a les cases de luxe) amb Montblanc, Cartier o Chanel. I el 2009 va fundar la publicació de moda Ever Manifesto amb Alexia Niedzielski i Elizabeth von Guttman.

Cavalls i factures

La seva revista de capçalera va tornar a festejar-la fa un any durant la setmana de la moda de Milà, on Carlota va participar com a imatge de la nova col·lecció de maquillatge de Gucci. Allà hi havia la jove monegasca, a primera fila, observant una desfilada inspirada en els anys 70, amb tots els flaixos apuntant-la quan es van encendre els llums. L'endemà va parlar amb Vogue en una suite del Four Seasons. «Munto a cavall gairebé cada dia, fora que estigui treballant o de viatge», va assegurar. «La meva relació amb la marca va començar a través de la competició. Gucci era el meu patrocinador i Frida i jo vam dissenyar roba d'equitació juntes. Així que tot va començar per aquesta passió compartida. Munto a cavall des dels 3 anys, però vaig començar a competir seriosament fa poc temps. Tinc diversos cavalls perquè, a mesura que progresses, competeixes cada vegada més, però els animals necessiten descansar. Per cuidar-los bé el millor és tenir-ne almenys dos i alternar-los», explica. «És un esport molt complet però no penso en això com a exercici. Ho faig perquè m'encanta, i és un plus que m'ajuda a estar en forma».

Segons el periodista francès Sté-phane Bern, que segueix la família reial de Mònaco des de fa anys, Carlota es va oferir a col·laborar amb Gucci perquè necessita diners per mantenir els seus cavalls, però «no té cap interès a ser model, és molt més intel·ligent que això. Competir és molt costós, ha de transportar els cavalls, pagar perquè els cuidin, pagar a l'entrenador… Gucci ajuda a tot això amb xecs de molts zeros, però, honestament, és estrany veure algú tan intel·ligent en un món tan frívol com el de la moda».

«No sóc una princesa»

Nascuda a Mònaco el 3 d'agost de 1986, és filla de Carolina i Stephano, néta de Rainier III i l'actriu nord-americana Grace Kelly, germana d'Andrea, Pierre i Alexandra. El seu oncle Albert és qui representa la minúscula cort on els títols no es transmeten per via materna. Carlota insisteix: «No sóc una princesa. La meva mare sí, jo sóc la neboda d'un cap d'Estat i com a tal tinc algunes obligacions de representació, però res massa restrictiu ni excepcional». Va ser bona estudiant, però no va aconseguir entrar en un dels centres de l'elit francesa, l'École Normale Supérieure, on van anar Jean Paul Sartre o Simone Weil. Carlota va estudiar Filosofia a la Sorbona, competeix com a amazona, li agrada la roba cara i ha fet cursos d'escriptura, edició i vídeo. Passa gran part del temps a París, rara vegada parla amb la premsa i, quan ho fa, l'accés és molt breu i limitat. Apareix ocasionalment en esdeveniments oficials a Mònaco i sempre brilla. «És impressionant, lluminosa, d'una bellesa increïble i molt agradable en les seves formes», deia fa un parell d'anys l'ambaixador francès a Mònaco, Hugues Moret. Amb els seus impressionants vestits de Chanel, sol eclipsar els que l'acompanyen a les fotos, incloent-hi les seves cunyades o Charlene, la dona del seu oncle.

Altercats amb la premsa

Com passa en aquests casos de celebritats amb pedigrí, el cognom pesa. I, en el cas dels Casiraghi-Grimaldi, és més que evident, a jutjar per la seva presència a les revistes: impossible passar desapercebut si busquen privacitat. Les relacions de Carlota han ocupat pàgines de paper i internet des de l'adolescència. El seu germà Andrea està casat amb la rica hereva Tatiana Santo Domingo i és un habitual dels estius d'Eivissa. El seu germà petit, Pierre (casat amb la italiana Beatrice Borromeo), ha viscut a Nova York, on ha protagonitzat algun altercat en els seus anys més discotequers (com al club del Meatpacking Double Seven,que va acabar a l'hospital). Ella mateixa va denunciar la revista Paris Match el gener del 2012 quan va publicar la seva relació amb Gad Elmaleh, còmic francès d'origen marroquí 16 anys més gran que Carlota i pare del seu fill. «El cap de setmana d'amor de la princesa i l'humorista», va titular Paris Match al costat d'una foto de Carlota amb vambes i sense maquillatge sortint de l'apartament parisenc de la seva llavors parella. Carlota va denunciar per invasió de privacitat i el jutge va obligar la revista a fer sortir a la portada la sentència per violar els seus drets.

Historial d'idil·lis

Notícies relacionades

Poc després de la seva primera portada a la revista Vogue va arribar a la seva vida Gad Elmaleh, un actor d'o-rigen marroquí 16 anys més gran que ella amb qui va tenir el seu fill, Raphäel, el desembre del 2013. El va conèixer en una festa i han viscut aquest temps entre París i Los Angeles. Sembla que ja no estan junts. La seva primera relació coneguda va ser amb l'aristòcrata Hubertus Arenque Frankensdorf entre el 2001 i el 2004. Se'ls va veure junts a les vacances familiars o al Gran Premi de Mònaco.

Després va arribar Felix Winckler, germà de Cecile, una de les seves millors amigues. Un idi·li breu a què va seguir el que va tenir amb Alex Dellal, fill del multimilionari d'origen iranià Guy Dellal i de la model brasilera Andrea de Magalhaes Viera, germà de la dissenyadora de sabates Charlotte Olympia i de la model Alice Dellal. I una de les famílies més habituals a les revistes britàniques. Hi va haver rumors de casament però la cosa no va quallar. Ara acaba d'aparèixer a la portada de la revista Voice amb el cineasta italià Lamberto Sanfelice, director de la pel·lícula Clor, projectada a Sundance i a la Berlinale, estrenada aquest any i descrita com a «bellíssima, profunda i commovedora» per la cunyada de Carlota, Beatrice Borromeo.

Temes:

Mònaco