el 'kàiser' de la moda, darrere de la càmera

París es rendeix al Lagerfeld fotògraf

3La Pinacoteca exposa la seva extensa obra, iniciada el 1987

París es rendeix al Lagerfeld fotògraf

París es rendeix al Lagerfeld fotògraf / AP / NIKLAS HALLE

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTON / PARÍS

Avui forma part de la seva polifacètica existència però en els arcans de la imatge es va iniciar per necessitat. Va ser el seu amic Éric Pfrunder, director artístic de Chanel, qui el va empènyer a deixar el retolador i mirar per l'objectiu d'una càmera davant la urgència de comptar amb unes fotos per a un dossier de premsa.

«Mai vaig pensar que ho podria fer», va arribar a dir Karl Lagerfeld, icona popular, gran mercenari del prêt-à-porter i indissociablement unit a la imatge de l'home de camisa blanca cordada fins al coll i blanca cua de cavall ocult rere unes ulleres negres.

Des d'aleshores, el kàiser de la moda acumula una impressionant producció fotogràfica, malgrat haver debutat professionalment el 1987. Aquesta obra desembarca avui a la Pinacoteca de París sota el títol Karl Lagerfeld. A Visual Journey, després d'haver passat per Bonn el març passat. Arquitectura, paisatges, retrats, autoretrats, París la nuit, moda, abstracció, composicions mitològiques i dues grans instal·lacions -Dafne i Cloé El viatge d'Ulisses- posen el focus en els centres d'interès de l'alma mater de la maison Chanel i la italiana Fendi, que aquest any celebra el seu mig segle de col·laboració amb l'excèntric estilista alemany.

«El meu ofici és la moda, però la naturalesa efímera d'una fotografia se situa en un altre nivell. Tan perillós és voler repetir una imatge com inspirar-se en les col·leccions del passat», comenta el Lagerfeld fotògraf. La mostra també és un recorregut per les diferents tècniques d'impressió, des del daguerreotip fins a la polaroid, sense sotmetre's a la tirania d'un estil, variable en funció de l'objecte captat en la imatge.

«La gent sempre vol saber quin és el meu estil fotogràfic. No en tinc ni idea. M'ho ha de dir l'observador. No tinc un estil sinó molts, o cap», prossegueix el dissenyador que amb 82 anys -encara que la seva data de naixement segueix envoltada en el misteri- no pensa en la jubilació.  «No tinc per què plantejar-me aquesta qüestió i a més encara no sóc a la galleda de les escombraries», va dir fa uns dies a Londres a l'obrir l'exposició Mademoiselle privée sobre les fonts creatives de Chanel, amb qui Lagerfeld assegura tenir un «acord de per vida». Això, malgrat creure que la matriarca de la casa, Gabrielle Coco Chanel, hauria «detestat» el seu treball.

Notícies relacionades

«Crec que no hauria estat d'acord amb mi. Al capdavall, ella odiava les minifaldilles. I si comences a estar en contra de la moda d'una època, tens un problema».

VENDA 'ON LINE' / Fidel a aquesta idea, dies després de causar sensació a la Setmana de la Moda de París reproduint un aeroport, Lagerfeld va obrir la seva pròpia marca de venda on line perquè les seves creacions es distribueixin en un total de 97 països. Per donar el tret de sortida, va firmar la col·lecció Karl around the world.