llestos per a la crema

Les falles d'Iglesias

El líder de Podem inspira diverses figures de la festa valenciana, en què també triomfa el 'petit Nicolás'

Fallas de Mariano Rajoy, el ’petit’ Nicolás, Luis Bárcenas i la duquessa d’Alba a hombros d’Alfonso Díez.

Fallas de Mariano Rajoy, el ’petit’ Nicolás, Luis Bárcenas i la duquessa d’Alba a hombros d’Alfonso Díez. / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VALÈNCIA

L'exposició del Ninot reuneix a València els personatges més famosos de la vida política i social dels últims mesos, i entre ells en destaquen dos que debuten aquest 2015 a la galeria fallera: Pablo Iglesias i el petit Nicolás, convertits en autèntics protagonistes d'aquesta festa. A més a més, hi destaquen dos personatges de sang blava que ja s'havien fet de suro blanc, Felipe i Letizia, encara que en aquesta ocasió ja apareixen com a Reis d'Espanya.

El líder de Podem repeteix en més d'una falla. En la de l'artista Vicente Herrando hi apareix assegut al tron mentre se li pregunta si «es pot» evacuar. De paper higiènic, un rotllo amb la cara de Mariano Rajoy. En una altra figura, de Miguel Delgado, Iglesias es mostra levitant com un filòsof oriental. En una altra de les falles, Pablo Iglesias apareix caracteritzat com un superheroi amb màscara, muntat el seu cavall, que es proposa salvar al poble com si fos Robin Hood.

 

Francisco Nicolás també repeteix en diverses composicions, amb el seu inseparable telèfon de fer selfis. En una falla apareix al costat de l'alcaldessa de València, Rita Barberà, i en una altra, tot sol. Si no l'indulten, cremarà el 19 de març. Com la resta de personatges representats.

BLESA I LES TARGETES OPAQUES / Altres personatges que es podran veure aquests dies als carrers de València són Mariano Rajoy, que en una de les escultures apareix assegut sobre una bomba anomenada «eleccions» i un temporitzador on es llegeix «tic tac» (en referència a l'expressió que va fer servir Iglesias per dir-li que se li acabava el temps en el poder); Miguel Blesa, que fa màgia amb les targetes opaques; Luis Bárcenas fent botifarra (¿al PP que tant el repudia ara?); el ministre Montoro assetjant els artistes fallers; la duquessa d'Alba a collibè d'Alfonso Díez; el rei Joan Carles amb un flotador en forma d'elefant a punt d'anar-se'n de vacances amb Sofia al seu costat...

Notícies relacionades

El món de l'esport tampoc se salva de la cremada. Pau Gasol i Vicente del Bosque representen l'esport espanyol amb una aura de misteri religiós: es dirigeixen a un convent de Jerusalem.

No nomes l'economia i la corrupció focalitzen l'atenció dels artistes fallers. L'apartat internacional també està representat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que mostra el camí cap a Europa» amb els seus ajustos pressupostaris.