RIQUESA TROSSEJADA

La sucosa herència repartida per la duquessa d'Alba

La revista 'Forbes' va calcular el patrimoni de la família en uns 3.000 milions d'euros, que l'aristòcrata ja va repartir parcialment en vida

5
Es llegeix en minuts

La duquessa d'Alba ja va repartir la seva herència abans de morir. Tres mesos abans del seu matrimoni amb l'exfuncionari Alfonso Díez Carabantes, el 5 d'octubre del 2011, Cayetana Fitz-James Stuart, XVIII duquessa d'Alba, va firmar davant notari a Madrid el repartiment del gruix de la seva herència, valorada en prop de 3.000 milions d'euros, entre els seus sis fills. Encara que se sol dir que tenir un gran patrimoni no implica tenir una gran riquesa, en el cas de la família de la duquessa d'Alba es compleixen els dos axiomes i de sobres. Cada fill va rebre 110 milions d'euros, renda estratosfèrica per al ciutadà corrent però que segons alguns pot arribar a ser insuficient per mantenir un patrimoni trufat de palaus i obres d'art. 

Una de les bases del finançament familiar sempre ha estat la percepció d'ajudes al manteniment del patrimoni i de les explotacions agràries. La duquessa d'Alba va ser sempre una gran perceptora de subvencions agràries comunitàries, al ser propietària d'una àmplia extensió de terrenys a Espanya. La família ha rebut xifres milionàries a través de les firmes Euroexplotaciones i Eurotecnica, encara que l'entramat empresarial al voltant de la família és molt més ampli. Bona part dels beneficis es destinen també a la fundació que finança el manteniment del patrimoni familiar, cosa que de passada permet al hòlding familiar reduir les aportacions a l'Erari en forma d'impostos. 

ÚLTIM MARIT

En el repartiment avançat de l'herència va planar la figura de l'últim marit de la duquessa i l'objectiu es va centrar a evitar la pèrdua del gruix de l'herència dels fills hereus. Alfonso Díez, de 64 anys i que va iniciar la relació amb Cayetana el 2008, va firmar el febrer del 2011 les seves capitulacions matrimonials, un total de 15 clàusules per les quals renunciava a "qualsevol títol, dret o honors que li poguessin correspondre fruit del seu matrimoni". Però aquell gest, a instàncies del mateix Díez, no va semblar suficient per als fills de la duquessa, que el 4 de juliol del mateix any va requerir una reunió en una notaria de Madrid per repartir anticipadament bona part del seu patrimoni personal i històric.

REPARTIMENT EN VIDA

Aquest "repartiment de l'herència en vida" de la duquessa es va executar en concepte de donació escripturada per la qual els seus fills es van convertir en titulars del registre dels seus béns, mentre que la duquessa seguiria administrant-los com a gerent i disfrutant-ne com a usufructuària.

El patrimoni de la Casa d'Alba va ser valorat en uns 3.000 milions d'euros, segons estimacions de la revista 'Forbes', entre palaus, castells, terrenys agrícoles, valors borsaris, obres d'art i joies, a més de 51 títols nobiliaris. La revista 'Forbes', tot i les seves estimacions, va haver de reconèixer "la dificultat de calcular el valor del seu patrimoni".

PALAUS

La part principal del patrimoni la dirigeix la Fundació Casa d'Alba, creada el 1975 i a la qual pertanyen els palaus de Liria (Madrid), Las Dueñas (Sevilla) i Monterrey (Salamanca); el castell d'Alba de Tormes (Àvila); els quatre castells a Galícia (Castro Caldelas, Moeche, Andrade i Narahío) i el panteó familiar al monestir de la Inmaculada de Loeches (Madrid), entre altres béns.

Pel que fa al patrimoni personal de la duquessa, que pujaria a uns 1.000 milions d'euros, informa Efe, es divideix en tres parts iguals: la legítima, la de millora i la de lliure disposició. D'aquesta manera, cada fill heretaria uns 55,5 milions d'euros de la legítima i la mateixa quantitat de la part de millora. Però la part de lliure disposició, la duquessa la podria repartir lliurement i llegar-la a associacions benèfiques o al seu viudo, 24 anys més jove que ella.

PER A CARLOS

Según l'acord davant notari, la Fundació Casa d'Alba passarà al primogènit i hereu, Carlos Fitz-James Stuart, que tindrà la responsabilitat de preservar el llegat històric. Serà ell qui heretarà la majoria del mig centenar de títols nobiliaris de la casa, entre ells el de duc d'Alba, de Berwick, de Liria i Jérica, i també rebrà finques rústiques com El Carpio, un dels latifundis més grans de Còrdova.

Al primogènit de Carlos, Fernando Fitz-James Stuart i Solís, nét gran de la duquessa i hereu del ducat, li va correspondre el palau de Las Dueñas de Sevilla, seguint la tradició que aquest emblemàtic palau recaigui sempre en el futur duc d'Alba.

PER A ALFONSO

Alfonso Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart (22 octubre 1950), duc d'Aliaga, és l'encarregat, juntament amb el seu germà gran, de les finances de la Casa d'Alba, i va rebre diverses parcel·les rústiques i la finca de l'antic castell d'El Tejado en Calzada de Don Diego (Salamanca).

Notícies relacionades

Alfonso va aprofitar aquella reunió per reclamar-li a la seva mare set títols nobiliaris, entre ells, el ducat d'Híjar, els comtats de Guimerà, de Ribadeo, d'Aranda i el de Palma del Río, tres d'ells amb grandesa d'Espanya. Aquesta petició té la seva base històrica. L'avi de la duquessa d'Alba, Alfonso de Silva i Fernández de Còrdova, duc d'Híjar, va deixar per escrit el seu desig que els títols provinents de la casa d'Híjar anessin a parar a Alfonso.

REPARTIMENT ENTRE ELS FILLS

Jacobo Fitz-James Stuart i Martínez d'Irujo (15 juliol 1954), comte de Siruela, va rebre diverses finques rústiques. Fernando Martínez d'Irujo i Fitz-James Stuart (11 juliol 1959), marquès de San Vicente del Barco, va heretar la mansió de Las Cañas a Marbella i propietats agrícoles. Cayetano Martínez d'Irujo i Fitz-James Stuart (4 abril 1963), comte de Salvatierra, es quedarà el palau d'Arbaizenea a Sant Sebastià i el 'cortijo' Las Arroyuelas, un gran latifundi a Sevilla. A més, va rebre el ducat d'Arjona --títol vitalici que es remunta al 1423, quan el rei Joan II de Castella el va concedir al seu fill Cayetano, comte de Salvatierra--. Eugenia Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart (26 novembre 1968), duquessa de Montoro, va rebre la mansió d'Eivissa on estiueja la duquessa d'Alba, Sa Aufabaguera, a més del 'cortijo' de La Pizana, la finca de Gerena (Sevilla), que li va regalar pel seu casament.