'Salvados' desemmascara l'espionatge

Jordi Évole demostra que accedir a la informació personal dels ciutadans és fàcil

Évole (a l’esquerra), en una imatge de ’Salvados’ d’aquest diumenge.

Évole (a l’esquerra), en una imatge de ’Salvados’ d’aquest diumenge. / LA SEXTA

2
Es llegeix en minuts

"Després de veure el @salvadostv d'avui, igual canviem la forma de whatssapejar o tuitejar... O no", advertia Jordi Évole al seu compte oficial de Twitter (@jordievole) minuts abans de l'emissió del programa de La Sexta d'aquest diumenge. I Twitter va escalfar motors un diumenge més, aquesta vegada, sota l'etiqueta #nosespian.

'¿Ens espien?' era el títol de 'Salvados' d'aquest diumenge. I la sospitada resposta a aquesta pregunta, al final de la seva emissió és 'sí'. Encara que no ho sapiguem, tots som espiats d'una manera o altra. I no només això, Évole també ha demostrat que resulta molt fàcil obtenir informació dels ciutadans Però, ¿com i amb quin objectiu s'espia? ¿On està el límit? ¿Ens hem de preocupar?

AIXÍ DE FÀCIL

Chema Alonso, un dels millors 'hackers' d'Espanya, ha explicat a Évole com es pot accedir a un compte de correu, xatejar en nom d'un altre o veure fotos personals. Des de casa, des d'un lloc públic... "La vulnerabilitat és pràcticament absoluta",  ha afirmat Évole. Una afirmació davant la qual el 'hacker' ha apuntat: "Els usuaris poden posar tota la seva vida personal en risc". "Per 15 dòlars pots adquirir virus a la carta per poder espiar o fer-te passar per algú a internet", ha confessat Alonso a continuació. I davant d'aquesta revelació, Twitter ha tret fum:

AL MARGE DE LA LLEI

I SENSE AUTORITZACIÓ

Notícies relacionades

Una xerrada amb el periodista Antonio Rubio ha posat fi al programa. Rubio ha explicat com funcionen els serveis d'intel·ligència a Espanya i perquè tots hem estat, "d'alguna forma, més o menys controlats". Rubio ha desmentit l'afirmació de Belda i ha afirmat que no és cert que només s'intercepta amb autorització judicial. En aquest sentit, el periodista ha confirmat, per exemple, que Rubalcaba va espiar els controladors aeris sense ordre judicial. "El control i l'espionatge han existit sempre. Tots hem estat d'alguna forma més o menys controlats”, ha afirmat el periodista. Això sí, "tot el que és il·legal és denunciable", ha defensat. 

I no obstant, per sobre que el CNI, tal com ha afirmat Rubio, espiï sense necessitat d'autorització judicial, el que sembla que ha indignat més els usuaris de Twitter és la facilitat amb què es pot accedir a la seva privacitat.