El bebè reial és nen

Isabel II es va desplaçar de Windsor al palau de Buckingham per esperar el naixement del seu besnét

El nou príncep de Cambridge és segons el doctor que el va ajudar a néixer «un nadó fantàstic i molt maco»

Expectació, ahir, davant el Palau de Bickingham, on s’esperava la notícia del naixement.

Expectació, ahir, davant el Palau de Bickingham, on s’esperava la notícia del naixement. / EFE / ANDY RAIN

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

El bebè reial ha arribat finalment. El primer fill de Guillem i Caterina, ducs de Cambridge, va néixer ahir a les 16.24 minuts de la tarda, encara que l'anunci oficial dels portaveus del Palau de Kensington no es va divulgar fins a les 20.30 del vespre, hora de Londres. I va ser un nen, en contra de la majoria dels pronòstics. El nou príncep de Cambridge, aquest serà el seu títol, va pesar 3,800 grams i de moment no se sap quins noms li seran imposats. La mare i el bebè han passat la nit a l'hospital de St. Mary, al barri londinenc de Paddington, onCaterinahavia ingressat a les sis del matí. Ho va fer acompanyada del seu marit, en un automòbil sense escorta, procedent del Palau de Kensington, on els pares es trobaven des de divendres passat.Guillem va voler assistir al part, al mateix lloc on ell va néixer, quanDiana de Gal·les va donar a llum el 1982.

Caterina, que va sortir de comptes fa una setmana, va estar atesa pel veterà ginecòleg de la reina,Marcus Setchell, i el ginecòleg de la casa reial,Alan Farthing. Segons el doctor Settchell el nou príncep és «un bebè fantàstic i molt guapo». El nadó s'ha convertit automàticament en el tercer en la línia de successió al tron, lloc que ocupava el príncepEnric,que quedarà desplaçat a la quarta posició. La notificació oficial del naixement va ser col·locada en un atri, al pati del Palau de Buckingham, segons marca la tradició.

El naixement del nou Windsor va ser rebut amb una allau de felicitacions. «La reina, el duc d'Edimburg, el príncep de Gal·lès, la duquessa de Cornualla, el príncep Enric i els membres de les dues famílies han estat informats i estan encantats amb la notícia», deia el comunicat del Palau de Kensington. En una nota a part, el príncep Carles, avi per primera vegada, va voler manifestar «la immensa alegria», tant seva com de la seva dona Camil·la, «per l'arribada del meu primer nét». «És un moment increïblement especial per a Guillem i Caterina i estem encantats per ells amb el naixement del seu bebè»

Uns 200 periodistes de tot el món es van estar al llarg de la jornada apostats a l'entrada de l'ala Lindo, les sales privades de la maternitat. Alguns s'hi havien instal·lat fa tres setmanes i la seva frustració per la falta de material noticiable va arribar a ser evident a mesura que passaven les hores. Per acabar-ho d'adobar, només un fotògraf va creure veure a la matinada la discreta arribada de la parella reial, per una de les entrades laterals del centre hospitalari. Una hora i mitja més tard, va començar el frenesí informatiu, al divulgar-se un comunicat oficial que confirmava que la duquessa havia estat ingressada, «amb els primers símptomes» d'anar a donar a llum. En aquell moment, un nodrit grup de policies ja s'havien desplegat als voltants de l'hospital.

Isabel II es va desplaçar al migdia des del castell de Windsor al Palau de Buckingham, on va ser la primera a ser informada del naixement. Per a la reina, de 87 anys, aquest és el tercer besnét. El fill de la princesaAnma,Peter Phillips, ja té dues filles. Però aquest serà el primer besnét successor directe de la Corona que un monarca al tron veu néixer en 120 anys. L'anterior monarca va ser la reina Victòria.

De Michael i Carole Middelton, els avis materns, poca cosa se'n va saber durant tot el dia. A casa seva, a Bucklebury, a 90 quilòmetres de Londres, ha estat reposant Caterina durant les seves últimes setmanes d'embaràs, acompanyada molt freqüentment per Guillem, que està molt unit als seus sogres. Ahir aquesta petita localitat de poc més de 2.000 habitants es trobava també fortament custodiada per la policia, que impedia el pas dels reporters a la zona on es troba la vivenda georgina dels Middelton.

Notícies relacionades

Caterina va tenir molèsties, com nàusees i vòmits en les primeres setmanes d'embaràs, i va haver de ser ingressada a l'hospital Rei Eduard VIII, el dia 3 de desembre. No obstant, durant els mesos posteriors ha desenvolupat gairebé una vintena de compromisos públics, amb una evident bona salut. La seva última aparició va tenir lloc el 15 de juny, durant la desfilada de Trooping the Colour.

CANVI DE LLEI / La llei de successió està sent reformada en aquests moments, per assignar el tron al primogènit, ja sigui home o dona. Aquest canvi, impulsat pel govern britànic, encara no ha entrat en vigor, ja que ha de ser ratificat per 15 països de la Commonwealth.