Deu platges de la costa catalana on perdre's aquest estiu

Selecció d'alguns dels llocs que tot català ha de conèixer

El Castell de Tamarit i la platja, que porta el seu nom, és un dels llocs més destacats de la Costa Daurada.

El Castell de Tamarit i la platja, que porta el seu nom, és un dels llocs més destacats de la Costa Daurada. / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
YAHAIRA CRUZ / Barcelona

Catalunyas'associa internacionalment a figures comGaudí oDalí, també destaca per ciutats de gran reclam turístic comBarcelona,Girona,Tarragona oFigueres i a l'hivern s'exploten lespistes d'esquí i elturisme de muntanya al nord i oest del país. Però, sense cap dubte, la gran atracció per als turistes és ellitoral català distribuït en tres grups: laCosta Brava, laCosta de Barcelona i laCosta Daurada. El litoral català té platges per a tots els gustos: de pedra o de sorra, a més d'alts penya-segats o llargues esplanades, platges tranquil·les de pescadors o caòtiques on la festa i la nit són el principal reclam i, finalment, platges al costat d'encantadors pobles que deixen tant catalans com turistes sorpresos davant dels seus encants. És tant el potencial de la costa que és difícil escollir destí per a unes vacances o una escapada de cap de setmana. A continuació, el llistat de deu platges i pobles on perdre's.

  Les cales de Begur

Begurés un poble de la Costa Brava que destaca sobretot per la bellesa de les seves platges i cales en un entorn natural privilegiat. Les favorites sens dubte sónAiguafreda,Sa Tuna,Sa Riera iAiguablava, les quals se situen entre alts penya-segats i frondosos boscos de pi. Una recomanació és deixar-se portar i passejar pels camins de fusta que voregen les roques i així arribar a cales amagades d'aigua cristal·lina, poca profunditat i sorra fina. Un lloc de relax i que exemplifica l'encant típic de la Costa Brava: la unió de muntanya i mar.

Port-Bo (Calella de Palafrugell)

Port-Boés una platja urbana que pertany al poble deCalella de Palafrugell, que al seu torn pertany a la localitat dePalafrugell. L'encant, tant del poble com dePort-Bo, és que tots dos semblen haver-se aturat en l'espai-temps i han mantingut l'atractiu d'un poble mariner de casetes baixes i porxos on abans treballaven els pescadors. A Port-Bo queden com a prova del seu passat mariner barques de diferents colors i noms sobre la sorra. És un ambient ideal per a persones que busquin tranquil·litat i pau.

Aigua Xelida (Tamariu)

Unacala remota i secreta a la Costa Brava, a la qual només es pot accedir a peu des deTamariu. La seva difícil accessibilitat és el que ha ajudat a mantenir la bellesa natural d'aquesta cala petita, entre penya-segats, boscos de pinedes i aigua cristal·lina. Un paisatge perfecte que encara es resisteix a l'explotació turística.

Llafranc

Un penya-segat separa Calella de Palafrugell iLlafranc. Aquest petit poble costaner es caracteritza per conservar l'atractiu del seu passat, resistint davant el turisme de masses. La seva platja rocosa es troba entre dos penya-segats, on al cim d'un d'ells s'aixeca un far, elFar de Sant Sebastià, convertit en restaurant i d'on es disfruta d'unes meravelloses vistes. Llafranc és una localitat que es disfruta sobretot a les tardes, seient davant el far i veient la posta de sol que converteix el cel en un espectacle de colors.

Cadaqués

No podem parlar del litoral català sense mencionar aquestpobleque tanta importància té per al turisme, ja sigui perla seva vinculació a l'artista Dalí o per l'encant dels seus carrers blancs i pintorescos que recorden el passat deCadaquéscom a poble pescador. En definitiva, és un poble del litoral que no és que brilli per les seves platges sinó que per la màgia que desprenen les cases blanques sobre el paisatge muntanyós de l'Alt Empordà.

Calella de la costa

Ciutatque pertany a altres de les regions costaneres de Catalunya, laCosta de Barcelona-Maresme.Calella va ser durant els anys setanta i fins a mitjans dels noranta un lloc de destí típic del turisme centreeuropeu, ja que arribava a triplicar la seva població durant la temporada alta. Avui segueix sent una ciutat dedicada principalment alturisme de masses, on destaquen les seves platges ixiringuitosper combatre la calor, i també cobra gran importància el comerç situat principalment al carrer principal (carrer Església).

Sitges

Situat allitoral barceloní, a només trenta minuts en rodalies des de laCiutat Comtal, és un altre destí amb encant com Cadaqués, on la seva principal atracció no són les platges, sinó el poble en si. Encara que a diferència del poble empordanès,Sitgesofereix millors platges al turista. Una d'elles és la platja de Sant Sebastià, que destaca sobretot per estar localitzada al casc antic, enclavada en un barri de tradició marinera i, al seu torn, al port esportiu de Sitges. A diferència d'altres zones deSitges, aquesta platja és sobretot familiar i no gaire ampla ja que només fa 200 metres.

Les casetes del Garraf

El nucli urbà deGarraf disposa d'una platja de sorra fina barrejada amb pedres i molt poca inclinació d'entrada al mar. El nom deles casetes del Garraf es deu al barri mariner situat entre l'aigua i les vies del tren que passen molt a prop de la platja. Les cabanyes remodelades de fusta i color verd són antigues barraques que els pescadors utilitzaven per a guardar-hi eines i estris per a la pesca.

Arrabassada

Notícies relacionades

Banyada per les aigües de laCosta Daurada, laplatja de l'Arrabassada del municipi de Tarragona es caracteritza per una sorra finíssima, amb un mar en calma i d'aigua cristal·lina. Una platja molt familiar i dirigida als nens que compta amb tots els serveis necessaris pels quals està guardonada amb laBandera Blava. Dos dels aspectes que més es destaca d'aquesta platja és la neteja i la concurrència de gent gràcies al seu extens passeig marítim.

Tamarit

Tamarit és una platja protegida del municipi de Tarragona. Aquesta platja destaca per un baix nivell d'ocupació que es deu, bàsicament, al fet que no disposa d'un passeig marítim com altres platges de la Costa Daurada. La platja envoltada d'una gran pineda li deu el seu nom al castell que banyen les aigües, elCastell de Tamarit. Monument arquitectònic del qual es pot disfrutar reposant des de la sorra, a la vegada que es contemplar l'Església de l'Assumpta.