Anar al contingut

IBM llança la pel·lícula més petita del món

Les imatges, gravades amb un potent microscopi, mostren el moviment dels àtoms

MERCÈ SOLER / Barcelona

Els científics d'IBM (International Business Machines) van presentar dimarts passat una pel·lícula que, encara que resulti sorprenent, té als àtoms com a protagonistes. El film es titula 'A boy and his atom' (Un nen i el seu àtom) i va ser certificat pel llibre 'Guiness World Records' com la pel·lícula d'animació més petita del món.

El curtmetratge, que va ser realitzat amb la tècnica de 'slow-motion', dura aproximadament un minut i mig i està compost per 242 fotogrames. Cada un dels seus quadros fa de mida només 45 per 25 nanòmetres, dada que equival ni més ni menys que a la milmilionèsima part d'un metre. "És la primera vegada que es manipula una cosa tan petita per explicar una història", va explicar Andreas Heinrich, investigador en cap del projecte.

Les imatges van ser fetes a través d'una potent eina que els va permetre moure milers de molècules de monòxid de carboni i crear una pel·lícula que només es pot veure si s'amplia uns 100 milions de vegades. Hi apareix un nen jugant a pilota, ballant i saltant en una espècie de trampolí.

Un microscopi especial

El microscopi que es va utilitzar per capturar el moviment dels àtoms va ser inventat pel mateix equip d'investigació de l'empresa fa anys i va guanyar, fins i tot, un premi Nobel. "Té la capacitat de controlar la temperatura, la pressió i la vibració a nivells molt específics", va afirmar Christopher Lutz, un dels investigadors del projecte.

Aquestes són, precisament, les condicions que van permetre que els àtoms es poguessin moure amb tanta precisió al laboratori d'IBM Research. Segons van explicar, el dispositiu utilitza una agulla molt fina en una superfície de coure que atrau els àtoms i les molècules cap a una ubicació determinada.

Vídeo viral

'A boy and his atom' ha estat tot un èxit a la xarxa. El film va ser publicat dimarts al canal oficial d'IBM a Youtube i ja compta amb més d'un milió de reproduccions. Amb el vídeo apareixen més imatges en què s'expliquen tots els detalls del procés de creació de la pel·lícula des del punt de vista de diferents investigadors de l'equip. 

0 Comentaris
cargando