ahir a la nit, a TVE-1

Ferran Adrià es confessa amb Júlia Otero

El xef va respondre ahir a la nit a l''Entrevista a la carta' a preguntes de personatges com Jordi Pujol, Luis del Olmo, Juan Mari Arzak i Martín Berasategui, entre altres

Ferran Adrià, l’abril passat a Londres.

Ferran Adrià, l’abril passat a Londres. / OLIVIA HARRIS (Reuters)

2
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / Barcelona

La selecció espanyola de bàsquet va guanyar ahir a la nit la britànica (78-74), però li va fer un flac favor al millor cuiner del món: l''Entrevista a la carta' que va ferJúlia Otero aFerran Adrià aTVE-1 es va endarrerir fins a més enllà de mitjanit (0.20 hores). Sort que el xef d'El Bulli no va defraudar els seus milers de seguidors i va dir coses tan sensates com aquesta: "S'ha de menjar de tot, en poca quantitat, i fer exercici cada dia". La millor dieta.

La conversa, prèviament gravada, no va incloure cap pregunta relativa alprojecte Eurovegas, en el qual el famós cuiner s'ha mostrat recentment partidari de participar (amb matisos), però sí qüestions que li van plantejar personatges comJordi Pujol, el ministre d'Indústria,José Manuel Soria, i l'exministraTrinidad Jiménez, el seus col·leguesJuan Mari Arzak iMartín Berasategui, els periodistesLuis del Olmo iMariló Montero, així com diversos famosos més, comAlaska i com l'actriuRossy de Palma, si bé aquesta no va obtenir resposta.

La primera pregunta va ser la formulada per l'expresident de la Generalitat, que es va mostrar intrigat per l'actitud d'un triomfador que baixa del podi voluntàriament després de guanyar-ho tot durant uns quants anys. Ferran Adrià ho va explicar així: "Necessitava un canvi de vida, poder estar amb la família a les 8 de la nit, després de tant de temps". A això s'hi va sumar, també, segons el xef, la necessitat d'un canvi de rumb en un model que, va dir, tendia a esgotar-se, i també estar "fart" de veure's cada dia als mitjans de comunicació.

Premis

El xef va assegurar que ell mai havia buscat els premis, sinó "la felicitat; si busques els premis, estàs mort", va afirmar. En aquest sentit, no va eludir citar, però sense confrontació, la polèmica que va mantenir amb el desaparegut Santi Santamaria: "Va ser un punt d'inflexió en la meva carrera. D'un dia per l'altre, hi va haver portades que em titllaven gairebé d'enverinador".

Notícies relacionades

També va contestar al periodistaLuis del Olmo, que li va preguntar: "¿Com es cuina la crisi?". El xef va dir que ell no tenia una resposta més enllà de la seva pròpia experiència. "S'ha d'arriscar i innovar", va dir, i que els dos termes s'havien d'aplicar a tots els àmbits socials, des d'una petita botiga a un bar de barri. I va comentar que internet és el futur de la seva professió, més enllà de llistes de revistes i estrelles Michelin: "Hi ha blocs meravellosos d'aficionats a la cuina".

El cuiner va usar el sentit comú al parlar dedietes ("menjar variat, poc i fer exercici"), i va usar aquesta frase com a conclusió sobre els seus plats: "No hi ha menjars estranys, sinó gent estranya". Geni i figura.