POLÈMICA en els mitjans de comunicació

Josep Pedrerol: "No em molesta ser el 'Sálvame' de l'esport"

El director i presentador del programa d'Intereconomía TV 'Punto pelota' diu que Catalunya "és molt respectada" a Madrid

El periodista Josep Pedrerol.

El periodista Josep Pedrerol.

4
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / Madrid

Arran del veto a què s'ha vist sotmès el programa d'Intereconomía TVPunto pelota per part del Barça, el seu director i presentador, Josep Pedrerol, assegura que va intentar "no fer mal gratuïtament" a ningú amb les explicacions que va donar ell mateix dilluns passat durant l'emissió de l'espai. El periodista pensa que "hi ha un abans i un després" de la mesura del club blaugrana, provocada per "vulnerar el codi deontològic" en dos reportatges.   

--¿Es va quedar a gust dilluns deixant-ho anar tot en el programa?

--Una mica, sí. Vaig tenir sensació d'alleujament. Quan et guardes les coses dins, t'acaben fent mal.

--¿Es va mossegar la llengua?

--No. El que vaig intentar va ser no fer mal gratuïtament. La meva por era escalfar-me en excés i penedir-me'n després. N'he après molt aquests dies, sobretot a conèixer aquesta professió. M'he sentit traït per alguns companys.

--¿A quins companys es refereix?

--Santi Nolla, director d'El mundo deportivo. Crec que es va equivocar amb l'enquesta. Em pregunto si som tan dolents perquè ens odiïn tant.

--¿Algú del Barça ha volgut passar vells comptes amb vostè?

--Crec que és un toc d'atenció, però no només a mi. Nosaltres som el blanc fàcil, la caverna... És un gest populista perquè et fiques ambPunto pelotai sembla que part dels culers ho poden agrair. Però va molt més enllà. Hi ha un abans i un després d'aquest veto.

--¿I qui serà el següent?

--Depèn de si es basen en el Col·legi de Periodistes de Catalunya o en l'Associació Espanyola de Periodistes Esportius; en la Constitució o en l'Estatut.

--El Barça li exigeix que demani disculpes i es comprometi a no fer-ho més.

--Ja vaig demanar disculpes el dia anterior al veto. I pel que fa a la resta, quan Rosell va dir "Tant de bo li fiquem una maneta al Madrid", va ser un error del president i crec que ningú li ha demanat que signi un contracte per no ficar la pota mai més.

--¿Aquestes ganes que li tenen no poden ser per la imatge que té de català culer renegat i traïdor, per abraçar la fe centralista i abraçar-se a la caverna mediàtica?

--Els que m'acusen d'això són una minoria. Visc en el pont aeri i l'afecte de la gent per Punto pelota a Catalunya és brutal. A vegades, el periodisme està molt lluny de la realitat. Ahir vam fer un 7% d'audiència a Barcelona i més d'un 6% a Catalunya. Em pregunto si algun dels meus companys té la mateixa llibertat que jo, que puc criticar el Madrid i el Barça. ¿Algun mitjà de Barcelona pot criticar Guardiola?

--¿Està còmode treballant en una tele "orgullosa de ser de dretes"?

--Sí. Em sembla molt bé que se'n senti orgullosa. Jo parlo de futbol: no sóc ni d'esquerres ni de dretes. Només els demano que em donin llibertat i em recolzin sempre.

--¿I no el molesta el tuf anticatalà dels informatius?

--Jo sóc responsable de la línia editorial dels esports. El que treballa a La Sexta no és responsable del que digui Wyoming al seu espai. Coincideixo amb algunes coses dels telediaris d'Intereconomía i amb altres no. Però a mi ningú em donarà lliçons de catalanisme. És molt fàcil ser catalanista a Catalunya: té més mèrit ser-ho fora de Catalunya. Em sento molt català i també espanyol quan surto d'Espanya. Defenso Catalunya quan sóc a Madrid, però faig un programa per a tot Espanya i he d'assumir on sóc.

--¿S'emporta moltes bronques i disgustos per defensar Catalunya a Madrid?

--No. Catalunya és molt respectada a Madrid. El respecte que els madrilenys li tenen a Catalunya és brutal. Madrid tracta molt bé els catalans.

--¿Segueix sent del Barça?

--Mai he sigut de res... Aquesta pregunta és molt tramposa.

--¿Creu que aquest Guardiola que tot ho controla ha tingut alguna cosa a veure amb el veto?

--No, però tampoc em preocupa. Si ell està enfadat amb mi, jo sóc fan seu i l'hi perdono tot. No crec que Guardiola es fiqui en aquests temes. Potser el seu secretari, Manel Estiarte, hi ha tingut alguna cosa a veure i li ha escalfat el cap. Però per mi Guardiola és intocable.

--¿És partidari de les càmeres ocultes?

--No m'agraden. Crec que es pot fer investigació sense amagar les càmeres.

--La nota del Col·legi de Periodistes recorda que les pràctiques per obtenir la informació han de ser legítimes...

--A mi em van acusar de manipular un vídeo d'Alves en un Barça-Madrid i no ha sortit mai el Col·legi a defensar-me. I ara pacta amb el Barça un comunicat... No ha estat a favor de la professió, sinó en contra d'un programa. Ha intentat tacar la meva imatge.

--¿Es considera el Jorge Javier Vázquez del periodisme esportiu?

--La crítica em sembla bé. Que diguin que és elSálvamede l'esport no em molesta. És veritat que cridem molt. Però nosaltres vam començar abans queSálvame.

--Així doncs, ¿Sálvame seria el SálvamePunto pelota

--(Riu) No, no ens han copiat. Però això té gràcia.

--¿Quan creu que els tornaran les acreditacions al Camp Nou?

--No ho sé, però nosaltres no farem cap comunicat demanant perdó: ja vam demanar disculpes l'endemà sense cap mena de pressió. El Barça té la nostra disculpa abans del veto. Possiblement ens vam equivocar, però el Barça s'ha equivocat amb aquest boicot. Hi ha hagut coses molt més greus i el Barça no ha reaccionat. Per exemple, he llegit comentaris de companys de Barça TV matant-nos i jo no he fet mai capoff the record i l'he tret a l'aire com van fer ells amb Xavi.

Notícies relacionades

--Almenys, aquesta polèmica els proporcionarà molta publicitat...

--No m'agrada aquesta mena de propaganda, si es tracta de passar perquè taquin la teva imatge d'aquesta manera.