ELS CUINERS MÉS RECONEGUTS DE CATALUNYA PREPAREN RECEPTES TÍPIQUES D'AQUESTES DATES PER EMPORTAR-SE A CASA
Els millors plats de Nadal

A dalt, Montse Tarrida i Fhxiang Tang, de Semon, amb una safata de sushi. Sobre aquestes línies, Josep Maria i Dori Freixa, de Freixa Tradició, amb una crema de carbassa, un dels plats del menú que ofereixen per emportar-se. /
El pare Noel és una tradició nadalenca importada que s'ha acabat consolidant juntament amb el pessebre. El mateix camí segueix el menjar de qualitat per endur-se, malgrat que en el seu cas no hi ha res que vingui d'altres latituds, ja que es basa en els plats tradicionals d'aquestes dates. Són molts els restaurants que, arribat el mes de desembre, preparen receptes típiques perquè el client les disfruti en companyia dels seus. S'han acabat els dies interminables fent canelons a la cuina. Ara es poden encarregar a xefs amb estrella Michelin.
Nandu Jubany és un dels primers que van oferir aquesta fórmula. Ja fa 12 anys que ho fa. El cuiner de
Calldetenes (una estrella) serveix més de mil plats per aquestes dates, tant pel seu compte a Can Jubany com aliant-se amb el pastisser Christian Escribà per fer un menú de 60,5 euros (escudella de galets farcits, canelons trufats, mandonguilles d'ànec rostit amb fruita seca i poma, i tronc de Nadal). El xef proposa pel seu compte per al dia de Nadal un menú de 40 euros amb plats típics com els canelons. Per a Cap d'Any ofereix un menú més gastronòmic, diferent, on el peix cobra protagonisme (costa 55 euros).
XEFS AMB ESTRELLA / Un altre dels veterans en aquestes arts és Quim Vila, amo i senyor de la botiga gurmet Vila Viniteca, que ofereix una carta de vins que és una referència imprescindible a Barcelona. Vila reuneix cada any xefs amb estrella Michelin perquè elaborin plats tradicionals. Tots ells es poden adquirir per separat. En aquesta ocasió, ha ajuntat Paco Pérez (emboltini de calamars, trufa i cansalada ibèrica, 11 euros), els germans Sergio i Javier Torres (canelons, 18), Àngel Pasqual (cuixa de pintada rostida amb prunes i bolets, 15) i Jordi Artal (torró d'Agramunt amb xocolata, cafè i bergamota, 5).
També és clàssic Freixa Tradició, amb plats tradicionals com l'escudella amb galets (19 euros), la safata de carn d'olla (30), els canelons (15), el salmó marinat amb fonoll (22) i el capó rostit a la catalana (198), i el menú tancat de 39 euros (crema de carbassa amb llagostins; llobarro al forn amb raviolis de ceps, porc ibèric amb ratafia i cebetes, i xocolata i avellanes cruixents). Són, en tot cas, plats que s'han d'encarregar prèviament.
Fermí Puig (una estrella Michelin pel Drolma), en canvi, els té a punt per emportar-se al moment al Petit Comitè: arribar, pagar i endur-se a l'instant escudella amb galets, canelons amb trufa, sípia amb mandonguilles, fricandó... Tot envasat al buit, res congelat, tot fresc, per preus que oscil·len entre els 10 i els 20 euros. Carles Gaig (una estrella) s'adapta fins i tot a la petició del comensal. També són plats típics d'aquestes dates. Els entreguen el dia 24 per disfrutar-los per Nadal i el 31 per al dia d'Any Nou.
Fora de Barcelona, destaca l'oferta de Les Cols. El restaurant d'Olot, que dirigeix Fina Puigdevall (dues estrelles), té dos menús que s'han d'encarregar abans d'aquest dimecres. El que es recull el dia 24 (40 euros) té plats com la carn d'olla en terrina i el pollastre de pagès rostit. El que es recull el 31 (costa 50 euros) inclou, entre d'altres, llamàntol en suquet i les postres anomenades Paisatge volcànic d'hivern (galeta, xocolata negra i nabius).
Notícies relacionadesEn el complex Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), que alberga la Fundació Alícia i el restaurant Angle, de Jordi Cruz (una estrella Michelin per aquest local i una altra pel barceloní Àbac), es poden demanar a la carta plats de cuina tradicional catalana. Són aperitius, primers i segons, i postres amb uns preus que no superen els 14 euros.
SUSHI I OSTRES / Qui vulgui fugir de l'estereotip nadalenc, pot optar per la safata amb la selecció de sushi que ofereix Semon i que costa 21 euros. Una alternativa als plats de sempre, que també s'ofereix en aquesta botiga gurmet i que es pot combinar amb ofertes més creatives com els canelons de ceps. Un altre que va per lliure, Romain Fornell (una estrella pel Caelis), proposa ostres, ja siguin obertes o tancades. La unitat oscil·la entre 2,15 i 3,30 euros, i la dotzena, entre 21 i 35,4 euros.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia