TRAGÈDIA AÈRIA EL 1972

Els supervivents dels Andes s'uneixen per ajudar el traginer que els va rescatar

1
Es llegeix en minuts
EFE / MONTEVIDEO

Els jugadors uruguaians de rugbi que van sobreviure a la tragèdia aèria dels Andes el 1972 han mostrat la seva alegria pel resultat de l'operació de maluc del traginer que va ajudar a rescatar-los.

"Estem molt contents. S'ho mereix, no només perquè ens va ajudar molt sinó perquè és una persona excel·lent", ha dit Javier Methol, un dels supervivents.

Necessitat d'una pròtesi per caminar

El traginer xilè Sergio Catalán va ser la primera persona que es va posar en contacte amb els joves i va avisar la policia que els esportistes estaven perduts al cim de la muntanya. Catalán, de 79 anys, té artrosi al seu maluc dret i necessitava una pròtesi per poder tornar a caminar amb normalitat.

El metge uruguaià Roberto Canessa, un dels supervivents de la proesa que va inspirar la famosa pel·lículaViuen, es va posar en contacte amb el traumatòleg xilè Felipe Jugo per portar a terme l'operació. Ara, tots seguiran amb interès l'evolució de Catalán i el recolzaran en tot el que calgui.

Ajuda clau per al rescat

L'ajuda desinteressada del xilè Sergio Catalán va ser determinant per al rescat dels 16 supervivents uruguaians del vol de la Força Aèria Uruguaiana 571, que es va estavellar als Andes el 13 d'octubre del 1972.

Notícies relacionades

Després de més de dos mesos patint dures condicions ambientals i veient-se obligats a alimentar-se de la carn dels seus companys de vol morts, tres dels que van quedar amb vida van decidir sortir a buscar ajuda.

Deu dies després d'abandonar les restes del fusellatge es van trobar Sergio Catalán, que va cavalcar més de 10 hores fins al lloc de policia més pròxim quan els joves li van explicar la situació. Els jugadors van ser rescatats, finalment, després de 72 dies a les gèlides muntanyes.