EL FILL DE L'ACTOR FERMÍ REIXACH OBRE MERCAT, UN RESTAURANT DEL NOHO QUE SERVIRÀ RAP AMB ROMESCO

Jaume Reixach porta la cuina amb accent català a Nova York

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

VSvi Fermí Reixach no fos actor, el seu fill Jaume potser no estaria a punt de llançar-se a la piscina d'agitades aigües que és la restauració a Nova York. Nascut fa 25 anys a l'est de l'Atlàntic, Jaume creu que sap per què fracassen o no acaben d'anar bé tants locals de gust espanyol a la Gran Poma, encara que educadament rebutja dir noms o possibles causes. Gràcies al seu pare, entén que un restaurant té part de show business, pur teatre en què també es creen il.lusions. Sap com és d'important envoltar-se d'actors que se sàpiguen molt bé el seu paper i a la vegada puguin improvisar saltant-se el guió. Vol treure a escena Catalunya a Nova York, igual que ho estan des de fa anys Itàlia o França. I el seu escenari serà Mercat.

Aquest és el nom amb què ha batejat el restaurant que d'aquí a uns dies, quan la potència de gas i d'altres barreres logístiques ho permetin, obrirà les seves portes al carrer de Bond de Manhattan. Està localitzat en el que fa unes dècades hauria estat el Bowery underground. Però actualment, en la imprescindible jungla de sigles i acrònims de pretensions chic en què s'ha convertit Nova York, rep el nom de NoHo, la banda nord del Soho.

El baptisme és tan cristal.lí com el disseny, dominat a la primera planta pel marbre i la ceràmica blanca, una barra, una estació per a embotits i formatges i una cuina oberta, perquè els clients puguin veure i interactuar amb els xefs. Mercat, que completarà més endavant la seva oferta de 90 seients, obrint una planta baixa, i on els cambrers lluiran samarretes cedides per Custo Barcelona, vol oferir a Nova York cuina tradicional catalana, amb productes de mercat, respectant les arrels i mostrant-ne la cultura.

La primera carta, elaborada amb l'assessorament de Paula Casanovas i Felip Planas, que fa molt poc han passat un mes a la ciutat i que han apostat inicialment per "una selecció de plats senzills" i clàssics "perquè els novaiorquesos els puguin entendre bé", no deixa cap mena de dubtes: amanida de poma i formatge, vedella amb escalivada, rap amb romesco... Així, en català (i en anglès).

EL MENJAR ÉS CULTURA

"La idea és que el menjar és una cultura, i la podem ensenyar", deia aquesta setmana al local Romà Ribas, el cosí de Reixach, que ha deixat la seva bodega a Lloret i s'ha traslladat a viure a Nova York, per sumar-se a l'aventura. Jaume postil.lava: "Si Barcelona és la ciutat que més innova d'Europa, ¿per què cony ets a Nova York i no hi ha ni un sol lloc que la representi de veritat?".

La idea inicial de comptar amb un xef d'Espanya es va descartar i es va preferir tenir l'assessorament de Planas i Casanovas, que en la seva estada novaiorquesa es van esforçar en la recerca de productes i matèries primeres, un dels principals reptes de Mercat, i que tenen previst viatjar periòdicament per anar fent els ajustos necessaris a la carta pels canvis de temporada.

Notícies relacionades

El seu treball es realitza en íntima col.laboració amb els dos nord-americans que lideren la cuina: David Seigal i Ryan Lowder. Tots dos acaben de sortir dels fogons del Jean Georges, amb tres estrelles, i Seigal havia après directament a Espanya, ja que va treballar a Martín Berasategui i també ho va fer a El racó d'en Freixa.

És aviat encara per saber si l'aventura de Reixach sortirà bé, però si alguna cosa no se li pot negar és visió. Al costat de Mercat s'està alçant un edifici d'apartaments de luxe d'Ian Schrager, el fundador de Studio 54, aixecat pels arquitectes suïssos Herzog & de Meuron. NoHo té números per ser d'aquí a ben poc el nou Meat Packing. Reixach creua els dits. Per partida doble.