Mobilitat

L’R2 de Rodalies trigarà almenys tres setmanes a recuperar la normalitat

La principal hipòtesi és que la incidència seria provocada per un llamp, tot i que la investigació encara continua oberta

  • Caos a Rodalies: l’R2 continua amb retards d’almenys 30 minuts

  • El ‘déjà-vu’ dels viatgers de Rodalies

L’R2 de Rodalies trigarà almenys tres setmanes a recuperar la normalitat
3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La circulació de trens per l’R2 Sud trigarà entre tres i quatre setmanes a recuperar la normalitat. Així ho ha pronosticat el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), Xavier Flores, qui ha explicat també que la principal hipòtesi és que la incidència hagués estat provocada per un llamp, tot i que la investigació encara continua oberta.

Flores ha apuntat que l’afectació va tenir lloc dilluns cap a les 21.00 h quan la catenària va quedar danyada i va caure sobre el sistema de senyalització de l’estació de Gavà, una situació que el secretari general d’Infraestructures ha qualificat de «mala sort» ja que això va enviar una sobrecàrrega de tensió i va provocar que es cremés el quadro de comandament del sistema, és a dir, la xarxa que controla el seguiment i la marxa dels trens.

«Pot ser que sigui de les pitjors incidències que pots arribar a tenir perquè et deixa a cegues», ha assenyalat Flores. Amb tot, la incidència ha suposat que aquest dimarts tan sols circuli un tren cada mitja hora al recorregut de la línia. Així, la previsió és que a partir d’aquest dimecres hi hagi tres trens per sentit i hora entre les estacions de de Sant Vicenç i Barcelona. D’aquesta manera, la línia funcionarà aquest dimecres amb la meitat del servei normal –sis per servei i hora–, mentre que l’objectiu és que durant les pròximes setmanes el servei es recuperi «gradualment», a mesura que avancin les reparacions d’Adif.

«La dificultat es troba que s’ha de refer aquest enclavament totalment. S’han de recuperar totes les instal·lacions», ha remarcat el secretari general d’Infraestructures del MITMA.

A causa de l’avaria a Gavà, els trens de llarga, mitjana distància i rodalies de les línies R2 i R2 Sud han acumulat retards mitjans superiors als 25 minuts, segons ha informat Adif.

Disculpes als usuaris

Al llarg del dia, segons ha informat Adif, s’han acumulat retards mitjans superiors als 25 minuts i una línia en la qual, a més dels serveis de Rodalies, també circulen els trens regionals de les línies R-13, R14, R15, R16 i R17 o els de llarga distància.

Els retards acumulats han suposat la indignació dels usuaris, molts dels quals denunciaven que aquest matí que els trens s’aturaven vint minuts a cada estació.

Conscient de les molèsties generades, Xavier Flores també ha demanat disculpes a tots els usuaris i clients de Renfe. Durant la trobada amb la premsa en la qual ha explicat la situació de la línia, Flores ha estat acompanyat per la directora de Rodalies, Mayte Castillo; el subdirector d’Operacions Nord-Est d’Adif, Alfonso Ruiz, i el subdirector de Circulació, Antonio Prim.

Finalment, en relació també amb el servei previst per a aquest dimecres 3 de maig, el secretari general d’Infraestructures del Govern ha explicat que els usuaris que demà facin ús dels trens de la línia afectada es trobaran «tres trens per hora i sentit i molts trens que pararan a totes les estacions» i ha remarcat que els horaris que apareixen a la web no són els adaptats a les noves circumstàncies del servei.

ERC registra tres sol·licituds de compareixença

Notícies relacionades

Per la seva banda, i arran de la incidència a l’R2 de Rodalies, ERC ha registrat tres sol·licituds de compareixença perquè els màxims responsables de Renfe i Adif donin explicacions al Parlament sobre la «mala gestió» d’aquest servei a Catalunya. En concret, els republicans demanen que compareguin en la comissió de Territori el president i l’expresident de Renfe, Raúl Blanco i Isaías Táboas, i la presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez.

Així, en una interpel·lació parlamentària al conseller de Territori, el diputat republicà Ferran Estruch ha acusat el PSOE de practicar una gestió «nefasta del servei», un servei que, en el torn de rèplica, el conseller Juli Fernández ha reclamat que sigui transferit al Govern de la Generalitat de forma completa.