Mossos d’Esquadra

Trobats en pocs dies tres explosius de la Guerra Civil a Gavà i Castelldefels

  • Els Mossos han neutralitzat de manera segura els artefactes després de les trucades de veïns dels municipis del Baix Llobregat

  • La zona va ser el 1939 enclavament de conflicte en el moment de l’entrada de les tropes franquistes a l’àrea de Barcelona

Trobats en pocs dies tres explosius de la Guerra Civil a Gavà i Castelldefels

@mossos

1
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

Els Mossos d’Esquadra han desactivat tres artefactes explosius de la Guerra Civil en menys d’una setmana en municipis situats a la província de Barcelona, concretament als municipis de Gavà i Castelldefels (Baix Llobregat), a més d’haver trobat un quart artefacte a Mediona (Alt Penedès).

El primer dels avisos va tenir lloc el dijous 27 d’octubre a les 10.30 h al municipi de l’Alt Penedès, quan un home va avisar que en una masia del municipi de Mediona havia trobat un artefacte explosiu.

Cap a les 18.00 h del mateix dia, els Mossos van rebre una altra trucada d’un veí de Gavà, que havia vist «una espècie de granada» en una zona boscosa del municipi. Després de rebre els avisos, es va desplegar l’equip dels Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius (TEDAX) per recollir els artefactes i neutralitzar-los de manera segura, apunten fonts de Mossos.

Finalment, prossegueixen fonts de Mossos, aquest dilluns 31 d’octubre, al voltant de les 11.30 h, s’han tornat a trobar en un terreny rural de Castelldefels dos artefactes de bombes de morter completament rovellades.

La Guerra Civil com a context

Aquestes troballes no són un cas aïllat al Baix Llobregat. Ja el juny passat es va trobar a Esplugues de Llobregat un altre projectil d’artilleria de la Guerra Civil amb càrrega explosiva que va veure la llum després de 80 anys, quan una petita excavadora treballava a la terra del lloc.

Segons els Mossos, aquest tipus d’artefactes es troben rovellats i és usual trobar-los anys després, ja que la zona va ser el 1939 enclavament de conflicte en el moment de l’entrada de les tropes franquistes a l’àrea de Barcelona.

Notícies relacionades

Els Mossos han recordat per les xarxes socials que, en cas de trobar un artefacte explosiu, és important trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 perquè els TEDAX vagin a desactivar-lo de manera segura.

Llegeix totes les notícies de Gavà a EL PERIÓDICO Gavà