Vivenda assequible i social

El ple de Gavà aprova una inversió de 4,5 milions d’euros per al Pla Local de Vivenda

Les noves aportacions, algunes recollides durant el procés participatiu, vol reforçar accions per afavorir l’emancipació residencial de col·lectius vulnerables

zentauroepp54826723 soc gava200908084808

zentauroepp54826723 soc gava200908084808

4
Es llegeix en minuts

El ple municipal de Gavà (Baix Llobregat) ha aprovat aquesta setmana una primera versió del Pla Local de Vivenda (PLV) 2021-2026, un document estratègic per abordar una sèrie d’intervencions per tenir vivenda de qualitat i assequible a disposició de la ciutadania, la gent jove, famílies monoparentals, gent gran, famílies que volen desenvolupar el seu projecte de vida a Gavà, persones que volen canviar o necessiten millorar la seva vivenda.

La implementació d’aquest PLV suposarà una inversió de 4,5 milions d’euros, una xifra que supera en 700.000 euros la previsió inicial, ja que s’han incorporat propostes aportades per la ciutadania a través d’un procés participatiu basat en una enquesta amb 281 respostes que va tenir lloc del 17 de febrer al 16 de març.

Quant als resultats de l’enquesta, destaca que per a la gran majoria el principal problema de Gavà en relació amb la vivenda és l’alt preu (un 85% ho valora com a molt important, i un 12% com a important). Altres dades que ratifiquen aquesta problemàtica són les prop de 4.000 sol·licituds per accedir a una vivenda pública a la ciutat, tant de compra com de lloguer, registrades a finals del 2020 a l’Oficina Local de Vivenda. També el nombre de vivendes buides a Gavà, un total de 101, de les quals 45 estan en situació d’ocupació, segons dades facilitades per la Secretaria de Vivenda l’any 2017. I que la vivenda de lloguer només representi el 13% del parc i amb uns preus elevats (888,67 euros/mes de mitjana el 2019).

Una situació a què l’Ajuntament de Gavà, a través del Pla Local de Vivenda, pretén donar resposta en els pròxims sis anys amb oferta de vivenda a l’abast de la ciutadania, amb la construcció d’unes 2.300 vivendes, un 40% públiques. Un miler de vivendes assequibles tant de compra com de lloguer que també incorporaran altres fórmules de tinença pensades per a persones joves i gent gran.

Propostes concretes

El ple municipal ha fet un pas endavant. Ha aprovat sol·licitar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que declari Gavà com a àrea de mercat tens per a la regulació del preu del lloguer.

En el marc de les accions per prevenir el risc de pèrdua de la vivenda i la població, el PLV incorpora noves propostes d’atenció a la pobresa energètica. S’afegeix la realització de tallers, jornades i materials de difusió per impulsar la millora de l’eficiència energètica. A més s’impulsarà la intervenció a les vivendes a partir d’una línia de petites millores. La promoció de la millora de l’eficiència energètica serà una línia d’intervenció prioritària.

Per tal de millorar les vivendes existents el PLV inclou ajudes i bonificacions, que conviuran amb programes i ajudes ja existents de millora de les vivendes i edificis envellits

Una altra línia d’actuació és l’ampliació del parc de vivenda assequible i social. Inclou intervencions dirigides a impulsar una política de promoció de la vivenda a preu assequible o promoure vivenda de lloguer assequible i social, mantenir la titularitat pública del terra, millorar la distribució de la vivenda assequible, i diversificar els operadors que promouen vivenda assequible a Gavà, incrementant el pes dels organismes públics i les entitats socials. Així com la creació de vivenda social destinada a persones en situació de vulnerabilitat en coordinació amb entitats socials, i la gestió de les vivendes del parc públic.

Finalment, el PLV també inclou el reforç de la política municipal de vivenda, mitjançant la creació d’un equip per impulsar i gestionar aquestes polítiques, millorar la participació ciutadana, o la millora de la difusió i comunicació dels programes.

Polítiques de vivenda

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha insistit en la importància del pla «que determina i defineix les línies estratègiques que guiaran les polítiques de vivenda per garantir que a Gavà facilitem l’accés a una vivenda digna i, sobretot, assequible. És una realitat inqüestionable que la vivenda és un dels principals problemes a què ens enfrontem». Sánchez posa en relleu el paper del PLV «per atendre les necessitats de col·lectius en situació de més vulnerabilitat i reforçar les polítiques de rehabilitació i conservació del parc actual».

Es preveu el desenvolupament de les diferents actuacions durant els sis anys de vigència del PLV, però amb una important càrrega en relació a l’aplicació de noves actuacions i el reforç o millora de les ja existents durant els tres primers anys d’execució del pla. En aquest sentit, les accions relacionades amb l’ampliació del parc de vivenda assequible i social ocupen tot el calendari.

Notícies relacionades

A banda de l’ajuntament, els principals agents que poden aportar fons i finançament per al seu desenvolupament són la Diputació de Barcelona, les ajudes previstes en el Pla Estatal de Vivenda, i la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de Finances, i l’obtenció de Fons Europeus.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO