Urbanisme

Gavà reivindica la construcció de les gairebé 5.000 noves vivendes del Pla de Ponent

  • El pla urbanístic comptarà amb una inversió de més de 1.000 milions d’euros, una de les intervencions publicoprivades «més importants a l’àrea metropolitana»

  • L’ajuntament posa en marxa una campanya informativa perquè la ciutadania de Gavà conegui aquest projecte de ciutat

Gavà reivindica la construcció de les gairebé 5.000 noves vivendes del Pla de Ponent
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Gavà (Baix Llobregat), Raquel Sánchez, ha explicat avui als mitjans de comunicació el moment en què es troba Gavà Ponent, un projecte que representa una de les intervencions publicoprivades en matèria de vivenda i renovació urbana «més importants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona». Està previst que el projecte compti amb una implantació gradual al territori «compatible amb la preservació dels valors naturals del sector, abans en mans privades i que passen a ser públics».

El Pla de Ponent es va presentar el 1993, però no es va aprovar fins a l’any 2006 i, com tants d’altres, es va veure afectat per la crisi econòmica, que el va paralitzar durant anys. Fins ara s’han construït 146 vivendes protegides al nou barri de Can Ribes, a les quals se n’afegiran 136 més que estan edificant actualment al mateix sector.

Segons els promotors el Pla de Ponent significarà la creació d’unes 2.000 vivendes públiques (el 40% del total de les 4.800 que inclou el pla) i d’una vintena d’equipaments. A més, segons defensen des del consistori, «protegeix, millora i posa a l’abast de tothom més de 113 hectàrees d’espais naturals (el 61% del sector)».

Impuls econòmic

Sánchez també ha posat en relleu Ponent com a motor econòmic en un any difícil: «Hem de reprendre i aportar solucions i instruments que ajudin a dinamitzar i reactivar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació amb criteris de sostenibilitat i cohesió social».

Sobre la qüestió de la vivenda, tal com recull l’ACN, Sánchez ha recordat que tant en clau local com metropolitana hi ha un problema greu amb la vivenda que obliga a buscar fórmules per donar-los resposta. Aquí, per exemple, ha assenyalat que a l’àrea metropolitana, en 20 o 30 anys, la demanda prevista serà d’unes 250.000 vivendes quan només hi ha reserva de terra prevista per construir-ne unes 120.000. «Aquesta dada demostra que projectes com el nostre són imprescindibles», ha afegit.

Així, des de l’ajuntament insisteixen que, amb una inversió conjunta de més de 1.000 milions d’euros en el període d’execució del projecte, a 15 anys vista, és «un dels projectes de transformació urbana i territorial més importants de l’AMB».

Crítiques al projecte

L’alcaldessa, conscient de les crítiques que des de fa anys aixeca el pla urbanístic, admet que és el moment d’explicar «amb total transparència» en què consisteix aquest projecte, que «genera dubtes» i que «és normal que així sigui». De fet, aquest mateix matí, el col·lectiu Les Agulles - Ecologistes en Acció sota el paraigua de Salvem el Calamot - No al Pla de Ponent ha realitzat un acte paral·lel en el qual ha denunciat suposades «irregularitats» del projecte urbanístic. En un comunicat, denuncien l’absència d’avaluació de l’impacte d’aquest pla urbanístic sobre l’entorn i els espais naturals protegits per la normativa comunitària (Directiva Hàbitats), així com sobre les espècies protegides.

El col·lectiu ecologista afegeix que el projecte estaria «insuficientment justificat» des d’un punt de vista urbanístic i podria tenir «carències importants» en matèria d’aigües (garantia de proveïment i de depuració), entre altres irregularitats. I amenacen de portar-lo als tribunals.

Notícies relacionades

«Estem fent realitat un pla que beneficia la ciutat, les persones i l’entorn. I vull dir a la ciutadania que serem tan sensibles a les seves inquietuds com sensible, rigorós i equilibrat és el mateix Pla de Ponent», ha defensat, per la seva banda, Sánchez.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Urbanisme