Medi ambient

El Govern ampliarà zones protegides del delta del Llobregat després d’un avís de Brussel·les

L’Executiu comunitari va instar a prendre mesures urgents per protegir el delta del Llobregat

p1140558-1

p1140558-1

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ampliarà les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i les reserves naturals del Delta del Llobregat i tramitarà ben aviat el Pla de protecció, tal com ha urgit la Comissió Europea.

L’Executiu comunitari va enviar la setmana passada una carta d’emplaçament a Espanya en la qual instava a prendre mesures urgents per protegir el delta del Llobregat i evitar que prossegueixi el deteriorament d’aquest àrea protegida, causat per la construcció d’infraestructures com l’expansió de l’aeroport i el port de Barcelona.

En una roda de premsa, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha considerat que, malgrat que el Govern té les competències en urbanisme i medi ambient, el Govern central és qui ha d’assumir més responsabilitat per no haver complert les mesures ambientals compensatòries derivades de l’ampliació del port de Barcelona, amb la consegüent desviació del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat.

El conseller també ha anunciat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertirà 74 milions d’euros en el pròxim cicle de planificació (2022-2027) per incrementar la producció d’aigua regenerada i rehabilitar zones humides.

«Exigirem a l’Estat el compliment i l’increment de les mesures ambientals compensatòries establertes al seu dia davant l’ampliació del port i de l’aeroport, que s’han mostrat insuficients, i també la seva ampliació», ha afirmat Calvet.

En aquest sentit, ha insistit que l’origen de l’expedient de la Comissió «és l’ampliació de dues infraestructures que impacten en el delta del Llobregat responsabilitat de l’Estat: el port i l’aeroport de Barcelona».

Quant al paper de la Generalitat, ha assenyalat: «Ens correspon l’ampliació de la Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), de les reserves naturals i tramitar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits del delta del Llobregat».

En paral·lel, Calvet ha anunciat que l’ACA destinarà 74 milions d’euros durant el període 2022-2027 per millorar l’estat ambiental del delta del Llobregat i el seu parc agrari. El gruix de la inversió, més de 53 milions, es destinarà a l’increment de la producció d’aigua regenerada a través de les millores a les depuradores de Gavà i el Prat de Llobregat.

Així mateix, també hi ha partides per millorar el sistema de sanejament entre Gavà i Viladecans, rehabilitar zones humides del delta del Llobregat i actuacions de prevenció contra inundacions.

Notícies relacionades

«Aquesta és la millor garantia que estem parlant no de futuribles, sinó d’actuacions que estan planificades i que compten amb els fons necessaris per dur-les a terme. Aquestes inversions demostren el compromís ferm del Govern amb el territori i amb la preservació i millora del delta del Llobregat i de tots els ecosistemes, estructures, sectors, activitats econòmiques i persones que en depenen», ha assegurat Calvet.

Més notícies deGavà i Viladecans en l’edició local d’EL PERIÓDICO