RESTAURACIÓ DEL PAISATGE

La restauració de l'antiga pedrera de la Sentiu de Gavà arriba a la recta final

A l'estany de la Murtra, l'actuació ha consistit en la recuperació de les illes flotants amb vegetació per afavorir la biodiversitat i els llocs de cria

pedrera-2

pedrera-2

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pedrera de la Sentiu i l’estany de la Murtra de Gavà acullen dos nous projectes de restauració ecològica i del paisatge. Segons expliquen des de l’Ajuntament de Gavà, l’antiga pedrera ja s’ha reintegrat en els turons del seu voltant, tant per forma com per volumetria; «la xarxa de drenatge ha demostrat la seva eficàcia en episodis de pluges intenses, i l’altura i tonalitat de la replantació ja difumina les línies visuals marcades pels talussos», assenyalen.

També destaca la presència de fauna en l’espai, com l’àguila cuabarrada, xoriguers i orenetes, i d’una rica comunitat d’insectes pol·linitzadors.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va agrair les propostes que van fer durant la visita les entitats ecologistes per millorar la vegetació amb més espècies autòctones tant d’arbres com d’arbustos. «Han fet aportacions molt interessants i aquesta és la voluntat, que sumin des del seu coneixement del territori i des de la seva experiència per millorar els projectes», va afirmar.

La intervenció

L’explotació de roca calcària a cel obert va ser activa entre les dècades del 60 i el 70 del segle XX. Posteriorment, en la dècada dels anys 90, va acollir una planta de producció d’asfalt. El 2008 van començar els treballs de restauració. Durant els últims 10 anys s’ha procedit a omplir el buit que va deixar l’activitat extractiva amb l’aportació de 880.000 m3 de terres d’origen natural, procedents majoritàriament d’excavacions del Baix Llobregat.

La morfologia final de l’antiga pedrera és la de «terrasses i talussos de pendent suau i contrapendents de les plataformes per recollir les aigües del vessament superficial», expliquen des del consistori. La xarxa hidrològica final «ha permès la correcta sortida de les aigües per evitar erosionar la restauració», afegeixen.

L’actuació es troba ara immersa en l’anomenat període de garantia, en el qual es controlen els resultats de les mesures executades i es fan les tasques necessàries per assegurar-ne un desenvolupament correcte. Segons el calendari previst, aquesta última fase finalitzarà el 2021.

Illes flotants a la Murtra

A l’estany de la Murtra, l’actuació ha consistit en la recuperació de les illes flotants amb vegetació per afavorir la biodiversitat i els llocs de cria en una zona ZEPA de la Xarxa Natura 2000.

La creació d’aquestes illes flotants es remunta a l’any 2010, com a mesura correctora de l’ampliació de l’estació depuradora Gavà-Viladecans. Se’n van instal·lar quatre, de 18 metres quadrats cada una, que amb el temps es van anar deteriorant i movent del seu emplaçament original, cosa que podia afectar el drenatge de la llacuna.

Notícies relacionades

Així, s’han instal·lat 72 metres quadrats d’illes flotants vegetades en grups de quatre i ancorades al fons que «afavoriran el desenvolupament de la vegetació i la integració ambiental i paisatgística», expliquen des de l’Ajuntament. La vegetació que creix a les illes en cobreix tota la superfície i actua en la millora de la qualitat de l’aigua i la seva depuració, cosa que facilitarà la naturalització de l’estany i la creació de refugis de fauna i diversitat d’hàbitats.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA