ORDENANCES FISCALS

Gavà aprova provisionalment les ordenances fiscals per al 2020 amb una pujada del 3% de l'IBI

Les ordenances també suposen un recàrrec del 50% en l'IBI del pisos buits i una bonificació del 95% als destinats a lloguer social

Els rebuts de l'IBI s'incrementaran entre 7 i 12 euros en la majoria de barris a causa de l'aplicació del 3% d'actualització

nou-servei-atenci-lgtbi

nou-servei-atenci-lgtbi

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Gavà preveu aplicar l’increment del 3% al valor cadastral en l’impost de béns immobles (IBI). «L’augment del 3% es farà extensiu a alguns impostos i taxes municipals després de tres anys de congelació de la gran majoria de tributs», expliquen des de l’Ajuntament.

Les ordenances fiscals per al 2020 presentades pel govern municipal del PSC es van aprovar inicialment en la sessió plenària celebrada dimecres.

L’IBI pujarà entre 7 i 12 euros

L’increment d’un 3% del valor cadastral en l’IBI es traduirà en una pujada als rebuts d’entre 7 i 12 euros en la majoria de barris de la ciutat. A més s’establirà un recàrrec del 50% sobre les vivendes buides per un període de més de 2 anys, d’acord amb la llei 14/2015 de 28 de juliol. Aquest recàrrec té l’objectiu de «reduirl’estoc de vivendes buides i augmentar la disposició a lloguer social», destaquen des del consistori.

L’Ajuntament també ha aprovat una bonificació del 95% de la quota íntegra de l’impost per als immobles d’ús residencial, destinada al lloguer amb renda limitada per una norma jurídica. Per poder tenir aquesta bonificació caldrà ser subjecte passiu del tribut i que la vivenda formi part del programa de mediació per al lloguer o lloguer social de Gavà.

L’increment dels valors cadastrals també afecta les plusvàlues, que tindran una pujada del 3% en la base. Com en els dos exercicis anteriors, el tribut no es liquidarà en les transmissions que es demostri que no hi ha hagut guany. Continuen les bonificacions en cas d’herència, que oscil·len entre el 50 i el 95% de l’impost segons el tipus de parentiu i l’edat del subjecte passiu de l’impost.

Neteja i gestió de l’espai públic

S’implementa el nou model de gestió i la recollida de residus amb una inversió global de més de 5 milions d’euros. Traduint en la substitució i ampliació dels contenidors, la modernització de la flota de vehicles per altres de més sostenibles, la introducció del sistema porta a portai la millora del sistema de la recollida de poda, entre altres accions.

Així, la taxa d’escombraries domiciliàries tindrà una pujada del 3%, passant del 71,6 a 73,82 euros. Es manté la subvenció del 100% per a persones majors de 65 anys fins a determinat nivell de renda i la bonificació del 20% en cas d’autogestió de la fracció orgànica.

La taxa d’escombraries comercials tindrà una pujada del 10% «atès l’increment del cost del servei per a la implantació del nou sistema de recollida porta a porta», justifiquen des de l’Ajuntament. L’increment s’aplica a tots els grups tarifaris i «s’estima una recaptació d’uns 40.000 euros, molt lluny dels 340.000 euros del cost del servei», assenyalen des de l’Ajuntament.

La taxa oscil·la entre els 45 euros per a solars de 750 m2i els 111,50 euros per als de més de 2.000 m2i cobrirà poc més del 20% del cost del servei, que arriba als 190.200 euros anuals. Quedaran exempts del pagament de la taxa els propietaris que acreditin la contractació del servei de recollida i tractament de les restes a una empresa de jardineria.

En relació amb la via pública, es congela l’impost sobre vehicles de tracció mecànicai s’incorpora una nova exempció al primer vehicle d’una persona amb discapacitat. Es manté la bonificació del 75% als vehicles ecològics, així com altres ajuts per promoure l’ús de vehicles no contaminants.

Obres i activitats

L’impost sobre construccions, instal·lacions i obres s’incrementa al voltant del 4% i continuen les subvencions destinades a particulars: 100% de la quota per la realització d’obres de restitució, d’adaptació i de millora de guals i de voreres en la via pública; 90% per a millores d’estalvi energètic, millores d’aïllament tèrmic o d’adaptació per a persones amb discapacitat i del 90% per a obres d’aprofitament de les aigües de pluja i reutilització per a la neteja o el reg.

La taxa per llicència d’obres augmentarà un 15% per a l’actualització dels preus dels serveis. A més, s’aplicarà una nova tarifa de 75 euros per assabentats d’obres, fins ara gratuïts, per cobrir una part del cost.

Notícies relacionades

D’altra banda, s’apliquen noves tarifes a la taxa de prestació de serveis de matrimonis civils. I el preu oscil·larà entre els 300 i els 75 euros per a les persones no empadronades a Gavà. Els gavanencs tindran una petita rebaixa respecte al preu del 2019 per aplicació d’una bonificació del 50%.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Ajuntaments IBI