MESURES CONTRA LA PROSTITUCIÓ

Gavà despenalitzarà les prostitutes i limitarà les sancions als clients

La nova normativa imposarà sancions de 601 a 3.000 euros a qui demani els seus serveis a la via pública i eximirà de culpa les dones

Entre el 2017 i el 2018 s'han imposat a Gavà 87 multes a clients, que aquest estiu han començat a rebre les notificacions als seus domicilis

Prostitució a l’autovia de Castelldefels.

Prostitució a l’autovia de Castelldefels. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser

Gavà vol fer un pas més en la lluita contra la prostitució i ha decidit impulsar una modificació de l'Ordenança municipal reguladora de l'espai públic per despenalitzar totalment les prostitutes i limitar les sancions als clients, que seran castigats amb multes de 601 a 3.000 euros si demanen els seus serveis a la via pública.

El valor de les sancions dependrà de les circumstàncies en què es desenvolupila demanda dels serveis sexuals, castigant amb especial duresa aquelles que es produeixin als voltants dels centres escolars, parcs infantils i altres espais freqüentats per menors, així com punts que puguin suposar un perill per a la seguretat viària, com lacarretera C-31.

La nova normativa, que se sotmetrà a aprovació plenària aquest mes, pretén reduir les multes interposades, que fins ara requeien sobre les dues parts. Entre el 2017 i el 2018 s'han imposat a la ciutat 87 multes a clients de prostitutes, 17 de les quals corresponen a aquest estiu passat.

A començaments de juliol, l'Ajuntament ja va anunciar l'aplicació d'una mesura pionera que preveia la notificació de les sancions al domicili dels clients, una acció que ha aconseguit “bons resultats” i que, des del mes de juliol, ha fet arribar sancions als domicilis de 15 clients.

Menys presència de prostitutes  

Segons les dades presentades aquest dimarts per l'alcaldessa, Raquel Sánchez, i la regidora d'Igualtat, Gemma Badia, l'efectivitat d'aquesta mesura s'ha vist reflectida, a més, en una disminució de dones prostitutes en la via pública, que s'han reduït de la dotzena identificades l'any passat a 5-7 al juliol i a 1 o 2 a finals de setembre.

Ara, mitjançant la modificació de l'Ordenança municipal, el consistori vol enfocar encara més la pressió de l'exercici de la prostitució sobre els demandants, eximint les dones prostituïdes de tota la culpa al considerar que, en cas contrari, se les “victimitza doblement”.

“No volem victimitzar ni criminalitzar les dones” ha afirmat l'alcaldessa, perquè “darrere de la prostitució s'amaguen situacions de tràfic de dones”, però sí als clients perquè són “els cooperadors i còmplices necessaris perquè aquesta activitat existeixi”.

Tall de camins i senyalització

A més de la notificació de les sancions a domicili, l'Ajuntament ha dut a terme durant els últims dos anys una sèrie d'accions dedicades a erradicar la pràctica de la prostitució en el seu terme municipal, especialment en aquells llocs on és més evident.

En aquesta línia, la regidora Gemma Badia remarcava així mateix la importància del tall aquest any de dos dels camins agrícoles on se sol dur a terme la pràctica sexual, a la zona de la Pineda i de la riera de les Parets amb la Murtra, que se sumeixin als cinc que ja es van tallar el 2017, amb l'objecte d'“eliminar les condicions favorables” per a la seva pràctica.

Les accions s'han acompanyat amb el desplegament d'una nova senyalització que alerta de la “complicitat” de la qual són responsables els clients i que adverteix de la imposició de sancions de fins a 3.000 euros i el seu enviament al domicili dels demandants. Mesures de les quals, segons l'alcaldessa, s'ha pogut comprovar la seva efectivitat en converses mantingudes amb les prostitutes.

Notícies relacionades

“Ens han dit que sí que ha afectat la campanya de senyalització, sobretot l'advertència de les sancions a domicili”, assegura Sánchez, i algunes d'elles “ens han traslladat que hi ha clients que els pregunten si estan en el municipi de Gavà, la qual cosa ens fa pensar que sí que ha tingut un efecte dissuasiu”.   

Més notícies de Gavà en l'edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Prostitució