AVENÇOS EN EL PROJECTE

Gavà impulsa el projecte de construcció de la nova Ciutat Esportiva de Can Torelló

L'actuació preveu millorar les instal·lacions actuals i afegir una piscina descoberta i un nou pavelló

L'espai estarà gestionat per un operador privat elegit mitjançant concurs públic

69

69

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gavà segueix avançant per fer realitat el projecte de construcció de la nova Ciutat Esportiva de Can Torelló, que pretén millorar les instal·lacions esportives actuals i ampliar-les amb un nou pavelló poliesportiu i una piscina descoberta de titularitat municipal.

La Junta de Govern Local celebrada divendres passat ha donat el tret de sortida al procés urbanístic i ambiental del projecte ambl’aprovació de l’Avenç del Pla Parcial Urbanístic que delimita l’àmbit d’actuació del projecte.

Un pla que contempla l’ampliació i renovació de les actuals instal·lacions esportives municipals, així com la creació d’una nova peça esportiva de gran format en l’àmbit de l’antiga caserna de Can Torelló, on es preveu ubicar camps de futbol i instal·lacions de serveis.

No obstant, la configuració d’aquest espai està subjecta a la dimensió i posició dels espais lliures i de les modificacions que es facin a la xarxa viària, aspectes que es desenvoluparan en fases posteriors. Per la seva banda, la corredora de les Parets serà un espai natural que diferenciarà els dos espais esportius.

Ajuntament de Gavà

Col·laboració del sector privat

L’actuació contempla que un operador privat, que serà elegit mitjançant concurs públic, desenvolupi el nou espai a través d’un dret de superfície. Com a contrapartida, assumirà el cost de la consolidació i millora de les actuals instal·lacions esportives municipals.

Així, als canvis de futbol i de beisbol ubicats actualment s’afegiran dos nous equipaments: un pavelló poliesportiu i una piscina pública descoberta. Una decisió que pretén descongestionar els pavellons esportius existents i donar resposta a una reivindicació ciutadana que ve de lluny: la construcció d’una piscina a l’aire lliure.

El projecte té l’ambició de situar Gavà com una de les ciutats esportives de referència a la zona, donant l’oportunitat al municipi d’allotjar actes i competicions que generin al seu torn un impacte econòmic a la ciutat.

Altres objectius del projecte estan relacionats amb la reordenació del territori, ja que es pretén integrar aquesta nova instal·lació als valors paisatgístics i naturals de l’entorn, aprofitar per millorar la mobilitat i crear nous espais a l’aire lliure.

Adequació de la xarxa viària

Precisament l’adequació de la xarxa viària és una de les potes del projecte, ja que el consistori pretén aprofitar les obres per resoldre els problemes actuals de mobilitat existents a la zona i prevenir els que puguin sorgir en un futur fruit de l’increment de visitants que presumiblement suposarà el nou equipament.

En aquest sentit, es proposa la creació d’un nou vial que permetrà accedir a les instal·lacions privades a través de la carretera B-210 i el camí de Can Fogueres, a tocar del Centre de Control de Trànsit Aeri.

També es preveu una segona via asfaltada que discorrerà en paral·lel a l’avinguda del Mar per afavorir l’accés a les instal·lacions municipals.

L’avenç de plantejament aprovat vol, a més, donar resposta a l’estructura agrícola situada al sud de l’àmbit, sobretot referent a la xarxa de camins, i potenciar l’ús del transport públic.

Integració en l’entorn 

El projecte de construcció de la nova Ciutat Esportiva de Can Torelló vol reafirmar aquest espai com a nexe d’unió entre el nucli urbà, el Parc Agrari i l’accés a Gavà Mar, contribuint així a entrellaçar les franges en què s’estructura el territori de Gavà de la manera més respectuosa possible amb el medi ambient.

El nou equipament incorporarà per a això un espai lliure de transició amb el Parc Agrari, que resseguirà la riera de les Parets fins al límit amb els camps de cultiu. També es preveu la restauració de la mateixa riera i la creació d’una zona humida, uns espais naturalitzats que garantiran la conservació de les espècies vegetals autòctones.

Amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat ambiental del nou equipament i minimitzar el seu impacte en l’entorn, l’avenç de projecte incorpora, com criteris generals d’ordenació, estalvi i eficiència energètica de les futures instal·lacions, l’optimització del cicle de l’aigua i la gestió eficient de residus.

Les obres, a finals del 2020

Una vegada aprovat l’Avenç del Pla Parcial Urbanístic de Delimitació i el documental ambiental per part de la Junta de Govern Local, es traslladaran els dos documents a la Generalitat amb l’objectiu d’iniciar el tràmit mediambiental habitual en aquest tipus de projectes.

El Govern haurà d’elaborar llavors el Document d’abast de l’Estudi Ambiental Estratègic, fet que donarà inici pròpiament a la tramitació urbanística. En paral·lel, a finals d’aquest any es convocarà el concurs perquè puguin optar a la gestió de l’espai els operadors privats.

Notícies relacionades

L’adjudicació tindrà lloc previsiblement durant la primavera de 2019 i serà l’operador que posteriorment es farà càrrec de la redacció del plantejament. Es preveu que el projecte definitiu i l’inici de les obres tinguin lloc a finals del 2020.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA