MENÚ VEGETAL

Oda al Baix Llobregat

Després de la bona acollida del somboià restaurant Marimorena, la reeixida fórmula d'Albert Mendiola evoluciona a Barcelona

albertmendiola

albertmendiola

2
Es llegeix en minuts
ALBERTO GONZÁLEZ / Barcelona

Són les 12 de la nit. I ara que el servei al nou Marimorena BCN ja està més que controlat, Albert Mendiola surt com un llamp per ser a Sant Boi abans que el Marimorena primigeni tanqui. Sort que l’establiment de la capital només obre de dijous a dissabte a la nit (almenys de moment), perquè aquest ritme no l’aguanta qualsevol.

Acabat d’inaugurar al carrer de Loreto 24-26 de Barcelona, el xef (millor cuiner de l’any al Fòrum Gastronòmic de Girona 2017) ha traslladat el seu concepte gastronòmic al costat de la plaça de Francesc Macià.

És una oda al Baix Llobregat i el seu parc agrari, on creixen la majoria d’ingredients amb què elabora els seus plats i on pròximament també tindrà el seu propi hort. El samboià reforça així la seva aposta pel producte de proximitat i, sobretot, pel protagonisme dels vegetals. Per això ha dissenyat un menú degustació 'vegeta' que inclou blinis amb caviar (amb llentia beluga), ostra vegetal, ajoblanco, amanida Waldorf, risotto d’ordi (curiosa i deliciosa substitució de l’arròs), fricandó d’albergínies i pinya 'piripi' (macerada amb malibú, brandi, sucre moreno i gelat de coco).

Una proposta de preu més que competitiu (30 euros, iva inclòs) que rivalitza amb un segon menú degustació (35 euros) en què s’accepta la proteïna animal, amb plats com el foie de rap amb escabetx suau de poma; la bola de gamba i ceps, l’aire de marisc i el seu cap cruixent; o el melós de vedella, carbassa, ceba setinada i poma al forn.

Les originals patates braves engofrades, amb salsa d’allioli al fum, allioli d’all negre, emulsió de kimchi, salsa de mostassa, salsa barbacoa i el quètxup de la casa.

Si es prefereix dissenyar el sopar al gust, existeix una carta genèrica que inclou la majoria dels plats dels dos menús anteriors, a més d’altres especialitats, tot segons els productes de mercat i temporada: les cireres de Torrelles, les maduxietes silvestres o la carxofa de Sant Boi, l’espàrrec de Gavà, el pollastre de potabllava, el cabrit de Sant Ramon, el peix de llotja de Vilanova... Aprofitar aquestes menges que el nostre territori més pròxim ens ofereix “és el natural” per a aquest deixeble de Berasategui, que no desestima la tradició o la cuina d’abans, però que hi aporta tècnica i imaginació per fer un pas endavant. “És la cuina de l’àvia amb la mirada del net”, li agrada dir.

Notícies relacionades

De prop l’observa Patricia Torres, la seva parella i cap de sala que –a través de la seva discreció i educació– s’encarrega que l’experiència per al comensal sigui perfecta.

Ajoblanco de maduixes en textures.

EL LOCAL. Torres és l’encarregada de rebre el client i introduir-lo en aquest espai ampli (300 metres quadrats), minimalista, on predomina la fusta: al terra, els bufets o les gruixudes taules de fusta, ben separades per garantir la intimitat dels comensals. Les plantes naturals contribueixen a una certa sensació de comunió amb la naturalesa, que queda reforçada a cada plat.