RFEF

Els comptes pendents de Rubiales amb la justícia: un any d’investigació sense ser citat per la Supercopa saudita

Un jutjat de Majadahonda li va obrir causa el juny del 2022 per administració deslleial i corrupció en els negocis en relació amb un 'pelotazo' de 24 milions que es va embutxacar Piqué, però no preveu citar-lo com a imputat a l’espera de documentació procedent d’Andorra

Els comptes pendents de Rubiales amb la justícia: un any d’investigació sense ser citat per la Supercopa saudita
4
Es llegeix en minuts

La possible actuació de la Fiscalia per trobar delictiu el petó a la boca que va plantar a la campiona del món Jennifer Hermoso no és l’únic problema que el president de la Reial Federació Espanyola de futbol, Luis Rubiales, pot trobar als tribunals. A més de les recurrents denúncies creuades amb el seu oncle i excap de gabinet, Juan Rubiales, que s’ha querellat contra ell per assetjament i coaccions, el directiu té pendent una causa per presumpta corrupció que es tramita des de fa més d’un any al Jutjat d’Instrucció número 4 de Majadahonda, la titular del qual l’investiga al costat del que va ser futbolista del Barça i president de Kosmos, Gerard Piqué.

També, i igual com passa amb la denúncia per possible agressió sexual que ara mateix analitzen els fiscals de l’Audiència Nacional, va ser l’associació Transparencia y Democracia en el Deporte dirigida pel president de CENAFE, Miguel Ángel Galán, qui va emprendre accions contra Rubiales i Piqué després d’unes informacions d’‘El Confidencial’ que apuntaven a un acord entre l’Aràbia Saudita i Kosmos pel qual l’empresa del culer es va embutxacar 24 milions d’euros de comissió. Les comissions per portar la Supercopa d’Espanya al regne saudita haurien comptat amb el coneixement i suport de Rubiales en una operació feta a l’esquena de la Federació.

Malgrat que els fets s’investiguen judicialment des de finals de juny del 2022 –la Fiscalia Anticorrupció mantenia obertes unes diligències prèvies– la realitat és que els mesos van passant sense que Rubiales ni l’exjugador blaugrana hagin sigut citats a declarar en qualitat d’imputats per la jutge Delia Rodrigo.

Fiscalia espera documentació

Fonts d’Anticorrupció assenyalen a El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, que la raó de la demora és la necessitat d’analitzar la documentació que ha sigut remesa per la mateixa federació en relació amb el contracte que Rubiales va subscriure per a la celebració de la Supercopa a l’Aràbia Saudita i que hauria generat comissions milionàries a l’empresa intermediària propietat de Piqué. Falten igualment documents reclamats a través d’una comissió rogatòria remesa a Andorra –per seguir el rastre dels diners cobrats per Piqué– i el fiscal del cas José Miguel Alonso Carbajo prefereix tenir les coses clares abans de sol·licitar la compareixença dels investigats.

En aquest mateix procediment s’investiguen altres fets presumptament delictius atribuïts a Rubiales com a president de la Federació, com és l’espionatge al president d’AFE, David Aganzo, l’ajuda per vivenda que li abona la Federació i també les despeses passades a la Federació per un presumpte «viatge de plaer» als EUA junt amb una dona i uns altres dos treballadors federatius, que Rubiales sempre ha negat que tingués caràcter personal.

Els delictes que se li atribueixen a l’avui encara responsable de la Federació Espanyola de Futbol són els d’administració deslleial i corrupció en els negocis. Malgrat no haver sigut cridat encara a declarar, al complir-se l’any de l’obertura de les indagacions Rubiales va presentar un escrit davant la jutge sol·licitant l’arxivament i carregant contra les acusacions abocades contra ell, i en el que assenyala que no és més que una víctima de «terminals mediàtiques».

Festa a Salobreña

La investigació judicial arriba a una festa celebrada pel president de la Federació, Luis Rubiales, en un xalet de Salobreña junt amb els seus col·laboradors, a l’haver-se pogut produir pagaments amb targetes de crèdit corporatives. Vol saber, entre d’altres coses, si hi va haver pagaments amb targetes de crèdit corporatives.

A més, i des del mes de setembre passat, segons va informar El Periódico de España, la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), un òrgan dependent del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que s’encarrega de controlar la gestió economicofinancera del sector públic, ja investiga la comptabilitat de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) en relació amb els fets denunciats.

En cas de ser cridat a declarar en els pròxims mesos, no serà la primera vegada que Rubiales és cridat davant la justícia en qualitat d’investigat per sospites sobre la gestió econòmica de les corporacions que presideix. 

Notícies relacionades

Ja ho va ser el 2019 a València pel conegut com ‘Caso Arquitecta’, en el que se l’acusava d’haver pretès pagar un deute personal amb fons de l’Associació de Futbolistes Espanyols, sindicat que va presidir durant set anys, si bé la justícia va decidir a favor seu. Aquest cas també va tenir una deriva per agressió per part de l’arquitecta Yasmina Eid-Maccheh, que va reformar casa seva i que va acabar sent condemnada per assetjament del dirigent i de les seves filles menors d’edat.

Un altre cas a part és l’exacerbat enfrontament que Rubiales manté amb el seu oncle Juan, que va ser el seu cap de gabinet amb denúncies creuades entre tots dos. El nebot acusa l’oncle d’obtenir informació de manera il·legal i de revelar secrets, mentre l’oncle acusa el nebot per assetjament i coaccions.